Theodor Stolojan a iesit ieri la rampa cu o noua declaratie acuzatoare la adresa "baietilor destepti" din energie. A vorbit despre capusarea sistemului, a acuzat PSD si a sfarsit prin a acuza doua firme, fara insa a le nominaliza.
PSD a creat in 2001-2004, prin «specialisti», un sistem perfect de capusare a pietei de energie electrica", a spus Stolojan, adaugand ca piata a incaput pe mana a doua companii care incheiau contracte directe cu producatori cum ar fi Hidroelectrica. De ce cu Hidroelectrica este simplu de inteles, avand in vedere ca aceasta produce cel mai ieftin curent si asigura cele mai mari castiguri intermediarilor. Dar care este numele respectivelor firme?
In primul rand este vorba, fara nici o urma de indoiala, de Energy Holding, care in ultimele luni a cam tinut capul de afis in scandalul "baietilor destepti". Daca este sa ne uitam peste lista celor care cumpara cel mai mult curent de la Hidroelectrica, dar si cel mai ieftin, dam si peste compania Alro, care si ea, in ultima perioada, s-a aflat in centrul scandalului din energie. In perioada 2001-2004, nu mai putin de 11 companii au beneficiat de energie ieftina de la Hidroelectrica, printre acestea aflandu-se, pe langa Energy Holding, companii precum Enol, Euro-PEC, Luxten, Buzmann Industries etc. Revenind la Energy Holding, firma a reusit sa incheie in 2004 un contract, valabil pe nu mai putin de 10 ani, cu Hidroelectrica, din partea careia a fost semnat de directorul general Traian Oprea, aflat acum in atentia DNA. De fapt, acest contract a fost o transformare a unui alt contract pe care Hidroelectrica il incheiase in 2002 cu Holding APS, semnat tot de Traian Oprea. Potrivit ministrului Vosganian, Energy Holding a fost anul trecut cel mai mare furnizor privat de energie, detinand 8% din piata. "Energy Holding are 8% din consumatorii finali, o cota de piata egala cu cea a Hidroelectricii", declara Vosganian.
Potrivit statisticii Ministerului Economiei si Finantelor, cel mai important furnizor de energie electrica a fost anul trecut Electrica, impreuna cu filialele sale, cu o cota de 40% din piata. In afara de Energy Holding, furnizorii privati au avut cote mult mai mici: Petprod – 2,67%, Euro-PEC – 1,75%, Elcomex – 1,30%, Green Energy – 0,78% din piata, Buzmann – 0,75%, Interagro – 0,48%, Luxten – 0,39%, EGL – 0,36%, ENOL – 0,29%, Grivco – 0,28%, Transenergocom – 0,25%, Also – 0,25% si Enex – 0,22% din piata.