30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEnergie electrica din gazele de mina

Energie electrica din gazele de mina

» Compania Nationala a Huilei Petrosani cauta un partener pentru a extrage si capta gazul metan din subteran. Metanul este cea mai periculoasa componenta din minele de carbune, dar se poate transforma intr-un avantaj aducator de venituri.

Compania nationala a huilei Petrosani vrea sa capteze metanul existent in subteran si sa-l transforme intr-un produs aducator de venituri suplimentare. Metanul se gaseste din belsug in minele de carbune si este responsabil pentru majoritatea accidentelor de munca grave produse la subunitatile extractive din Valea Jiului. Oficialii CNH s-au gandit sa-l capteze si sa-l valorifice, dar, cum nu dispun de fondurile necesare, au decis sa se asocieze cu un investitor. Activitatea de exploatare a metanului din subteran este de viitor, iar castigurile sunt certe si deloc de neglijat, insa, inainte de a vorbi despre profit, trebuie facute investitii majore. CNH dispune deja de instalatii de degazare, insa de mici dimensiuni, care nu pot asigura captarea la scara industriala.

 

"La Exploatarea Miniera Lupeni se aplica deja captarea metanului prin statiile de degazare obisnuite, iar metanul este utilizat pentru incalzirea apei, in folosul propriu", explica purtatorul de cuvant al CNH Petrosani, Oana Stoicuta. Pentru proiectul pe care vrea sa-l demareze CNH, exista tehnici speciale de captare, dar o singura instalatie costa circa 10 milioane de dolari, conform unor calcule facute in urma cu mai bine de un an. In plus, datele tehnice releva ca investitiile in domeniul exploatarii metanului se recupereaza in circa 20 de ani, iar in zece ani apare profitul. "Deja s-a obtinut acordul de exploatare de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. CNH are gazul, dar mai are nevoie de un participant pentru partea de investitii", a precizat Stoicuta.

 

Pentru implementarea acestui proiect, pe data de 8 aprilie, la sediul Companiei va avea loc o licitatie in vederea atribuirii contractului de asociere in participatiune, pentru valorificarea gazului de mina provenit din statiile de degazare, gaz care se va transforma intr-o noua resursa de energie. Cu ajutorul unor echipamente de cogenerare se vor produce energie electrica si termica. Daca cea termica va putea fi folosita, probabil, la scara zonala, energia electrica astfel obtinuta va fi injectata in reteaua electrica nationala.
Un alt castig il reprezinta creditele-carbon. Conform protocolului de la Kyoto, daca se reuseste transformarea metanului din zonele industriale in ceva benefic, se primesc astfel de puncte-carbon, care intra intr-un circuit comercial. Rezerve de metan exista suficient, iar studiile CNH releva faptul ca, in anul 2008, volumul de gaz degajat a fost de peste 2,8 milioane metri cubi. Proiectul prevede insa captarea metanului si din perimetrele neexploatate ori abandonate.

» Concesiune la Aninoasa
Compania Nationala a Huilei nu este singura interesata de metanul din subteranul Vaii Jiului. Societatea cu capital american Panonian Energy a intrat pe piata cu intentia de a extrage metanul in anul 1998, cand s-au demarat negocierile pentru concesionarea unor perimetre miniere. Firma americana a incheiat in 1999 un acord cu CNH, prin care aceasta din urma si-a dat acceptul pentru concesiune. In octombrie 2002, Guvernul Romaniei a adoptat o hotarare prin care perimetrul minier de la Aninoasa a fost concesionat de firma americana pe 30 de ani.

Cele mai citite

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...
Ultima oră
Pe aceeași temă