12.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEnergia de export va fi scutită de taxe de cogenerare

Energia de export va fi scutită de taxe de cogenerare

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri câteva măsuri care, în opinia sa, vor menţine competitivitatea industriei româneşti. Pentru populaţie veştile sunt mai proaste. Gazul metan se va scumpi de luna viitoare.

Guvernul va adopta miercuri o hotărâre prin care se stabileşte cota anuală obligatorie de energie electrică pentru 2014 ce va beneficia de sistemul de promovare astfel încât să fie continuată tendinţa de scădere a preţurilor la energia electrică pentru consumatorii casnici şi industriali, a spus ieri premierul Victor Ponta în Camera Deputaţilor. Cabinetul Ponta ar putea renunţa tot miercuri la taxa de cogenerare percepută pentru energia electrică exportată, fapt care ar putea transforma România într-un actor regional important pe această piaţă.

Citeşte şi: Ponta: Curentul se scumpeşte cu 2% din aprilie, pentru consumatori

Speculaţii apărute în presă zilele trecute arătau că Guvernul ar putea prezenta luni o schemă ce ar permite marilor consumatori industriali să reducă cu 85% costurile avute cu susţinerea energiilor regenerabile prin certificate verzi achiziţionate de ei de pe piaţă. Ponta a ţinut ieri să precizeze că Comisia Europeană va publica abia pe 8 aprilie regulamentul şi ghidul ce ­explică aplicarea facilităţilor. Ca ­urmare, sistemul va putea fi transpus în practică de-abia ulterior.

Există şi veşti proaste. „De la 1 aprilie, preţul pentru consumatorii casnici de gaz va creşte cu 2%, dar pentru toţi cei care sunt pe piaţa liberă se va menţine preţul de referinţă de la data de 1 ianuarie 2014”, a spus Ponta.

Calendarul scumpirilor pentru populaţie mai prevede o etapă de 3% la 1 iulie şi o alta tot de 3% de la 1 octombrie, în total majorarea preţului la gaze pentru sectorul casnic urmând să fie în 2014 de 10%, în timp ce pentru cel industrial creşterea va fi de 18%.

CAS micşorat costă 2,6 miliarde lei

În domeniul fiscalităţii există intenţia şi acordul de principiu dat de instituţiile internaţionale ca de la data de 1 iulie, pe de o parte, CAS la firme să fie redus cu 5% şi, pe de altă parte, să fie introdusă scutirea pe profitul reinvestit.

„Reducerea CAS cu 5% din semestrul II va costa bugetul 2,6 miliarde lei, deci pentru anul viitor efortul bugetar va fi de 5,2 miliarde lei. Guvernul va trebui să scadă cheltuielile acolo unde va putea”, a spus el.

2% va fi creşterea preţului gazului metan pentru populaţie de la data de 1 aprilie 2014.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă