11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEmil Boc cere reducerea datoriilor statului

Emil Boc cere reducerea datoriilor statului

Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor Finanţelor, Transporturilor, Economiei şi Justiţiei, precum şi şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ca, în interval de maximum o săptămână, să identifice soluţiile de reducere a volumului de arierate la nivelul companiilor de stat, informează Mediafax.

Solicitarea a fost adresată în şedinţa de miercuri a Guvernului, au precizat surse oficiale.

“S-a solicitat Minsterului de Finanţe, Ministerului Justiţiei, ANAF, dar şi altor ministere care au în portofoliu companii cu datorii istorice, precum Transporturile şi Economia, să prezinte soluţii de reducere a volumului de arierate în cel mult o săptămână”, au arătat sursele.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat, marţi, că datoriile restante ale companiilor de stat însumează echivalentul a 5 la sută din PIB, facturile neplătite constituind o frână majoră pentru creşterea economică.

Având în vedere nivelul prognozat de autorităţi pentru PIB-ul din 2010, de 511 miliarde lei, rezultă că valoarea arieratelor companiilor de stat se ridică la peste 25 de miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).

Oficialul FMI a explicat că va fi realizată o analiză completă a arieratelor şi în lunile următoare se va lucra împreună cu Guvernul la o soluţie “cuprinzătoare”.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă