21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia stagnează dar insolvenţele cresc : peste 25.000 anul trecut

Economia stagnează dar insolvenţele cresc : peste 25.000 anul trecut

Coface estimează că numărul real de companii intrate în insolvenţă anul trecut trece este cu 17% mai mare decât în  2011 şi cu peste 25% faţă de 2010. Noutatea anului 2012 este că majoritatea procedurilor de insolvenţă a fost deschisă de firmele debitoare şi nu de creditori.

Dificultăţile de finanţare şi mediul economic dificil în care evoluează în ultimii ani au şubrezit sănătatea companiilor româneşti iar numărul insolvenţelor s-au majorat de la 19.650 în 2010 la 23.665 în 2012, pe baza datelor preliminare analizate de Coface din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI). Dincolo de asta, companiile autohtone au învăţat, se pare, să ceară mai repede protecţie în faţa creditorilor.  Având în vedere întârzierile cu care sunt înregistrate procedurile de insolvenţă în BPI (1-4 săptămâni) şi modificările retroactive în acesta, Coface estimează că numărul real de insolvenţe ar fi cuprins între 25.000-25.500.

Cele mai mari creşteri de insolvenţe nou deschise în 2012 (comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior) s-au înregistrat în Comerţul cu Amănuntul (+62%), Tranzacţii Imobiliare (+38%), Hoteluri şi Restaurante (+48%). Singurele sectoare cu scăderi sunt Posta & Telecomunicaţii (-19%) şi Producţia şi Furnizarea de Energie Electrică şi Termică, Apă şi Gaze (-14%).

Insolvenţa 2012, profil robot

„În ultimii 3 ani, peste 60.000 de firme au intrat în insolvenţă, foarte multe dintre companiile neperformante fiind deja filtrate şi eliminate din piaţă. Provocarea principala pentru firmele rămase este gradul mai ridicat de vulnerabilitate în absorbţia şocurilor externe şi interne precum şi capacitatea acestora mai redusă de autofinanţare. Un element de noutate este procentul în crestere al firmelor debitoare care îşi deschid singure procedura de insolvenţă, anul 2012 fiind primul în care acest procent depăşeşte 50% din valoarea tuturor proceselor de insolvenţă » au subliniat autorii studiului pentru România liberă.

 Se observă o creştere a calibrului financiar al firmelor insolvente în anul 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ceea ce a determinat creşterea cifrei de afaceri a firmelor insolvente  dar in acelaşi timp, scăderea ratei pierderii, îndatorării şi duratei de încasare a creanţelor, în medie. Acest lucru se datorează profilului firmelor mijlocii, mari şi foarte mari, care înregistrează indicatori financiari mai buni decât valorile corespunzatoare microîntreprinderilor.

2012 a fost de asemenea primul an după 2008 în care s-a înregistrat, pe tot parcursul său, o creştere anuală mai rapidă a insolvenţelor decat cea a firmelor nou înmatriculate.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă