19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia si-a incetinit caderea in trimestrul III

Economia si-a incetinit caderea in trimestrul III

» Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in trimestrul III cu 0,6% fata de trimestrul al doilea, mai putin decat estimarea initiala de 0,7%. Constructiile si comertul au avut cel mai important aport la declinul PIB-ului, in timp ce agricultura a fost pe plus.

Produsul intern brut (pib) al Romaniei a scazut in trimestrul al treilea din acest an cu 0,6% fata de trimestrul II si cu aproape 9% fata de perioada similara din 2008. Este al cincilea trimestru consecutiv de scadere a PIB-ului fata de trimestrul anterior, insa rata de contractie s-a temperat in trimestrul III 2009 la cel mai mic nivel incepand din trimestrul III 2008. Pe serie bruta (care nu ia in considerare sezonalitatea), economia s-a comprimat in trimestrul al treilea cu 7,1% fata de acelasi trimestru din 2008, potrivit Institutului National de Statistica (INS), inregistrand al cincilea ritm anual de scadere din Uniunea Europeana. In termeni ajustati sezonier, agricultura a avansat, in volum, in perioada iulie-septembrie, cu 15,1% fata de trimestrul al doilea, in timp ce industria, cu cea mai mare pondere la formarea PIB, a avut o crestere de 3,6%. In schimb, in sectoarele de comert, servicii, transporturi si telecomunicatii s-a inregistrat un declin.

"Pe partea de formare de PIB, cresterea din agricultura si scaderea din constructii au fost anticipate, nu este vorba de o surpriza. Cat priveste trimestrul IV, indicatorii preliminari arata o posibila crestere fata de trimestrul anterior. Daca ne referim la cresterea comenzilor noi in industrie si la faptul ca Ministerul Finantelor a anuntat ca in perioada octombrie-noiembrie s-au colectat mai multi bani din impozite,  putem spune ca exista semnele unei reveniri in industrie. Prognoza de cadere a economiei chiar si cu peste 8% nu mai este actuala si s-ar putea sa ne oprim cu scaderea economiei la -7%", ne-a declarat Aurelian Dochia, analist economic. Per ansamblul blocului comunitar, scaderea din trimestrul III a fost de 4,3%, iar cea a zonei euro, de 4,1%. Polonia este singura tara UE care a inregistrat un avans al economiei in acelasi interval, de 1%, a anuntat joi Eurostat.

Cumulat pe primele noua luni din 2009, in Romania, PIB-ul a fost cu 7,4% sub nivelul perioadei corespunzatoare din 2008. "Chiar daca INS a revizuit in scadere contractia economica pentru trimestrul III, in structura PIB, datele nu sunt neaparat mai bune. Chiar daca agricultura a avut o evolutie pozitiva, ea reprezinta un sector volatil. Principala ingrijorare vine din partea serviciilor, un sector rigid care reprezinta jumatate din PIB, care si-au continuat caderea, astfel perspectivele privind revenirea economiei trebuie privite cu mai multa rezerva. E posibil sa se fi atins minimul in trimestrul III, iar in ultimul trimestru al anului sa asistam la prima crestere", Vlad Muscalu, economist ING Bank Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă