19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia se intoarce in 2004

Economia se intoarce in 2004

» Doar BNR tine leul sa nu depaseasca recordul vechi de 4,13 lei/euro.

» Benzina s-a ieftinit ca efect al caderii cotatiilor barilului de petrol.

» Recordurile agriculturii au egalat recoltele de-acum patru ani.

Pe ultima suta de metri a acestui an, leul s-a intors in 2004, la valorile cele mai joase din istoria cotarii sale fata de moneda europeana. Nu este singura intoarcere in timp: cotatiile barilului de petrol au coborat si ele, de la un maxim de 147 dolari, pana la 37 dolari, valoare afisata pe marile burse de marfuri ale lumii in aceeasi perioada din 2004. In ciuda sentimentului ca anul agricol a fost exceptional, recolta sa a fost aproape aceeasi din 2004. Bursa s-a prabusit in acest an cu 84% ca urmare a iesirii din piata a investitorilor straini, insa cotatiile companiilor listate au coborat mult sub nivelurile atinse in urma cu patru ani. Vestea buna este ca benzina s-a ieftinit, pretul sau revenind la nivelul anului 2004, ceea ce ar putea tine in frau inflatia in 2009.

Criza a sters efectul favorabil pe care aderarea la Uniunea Europeana l-a exercitat asupra economiei romanesti, considera Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Intr-adevar, cotatiile leului si barilului de petrol s-au intors in 2004, ca efect al crizei financiare internationale. Este o evolutie dureroasa din perspectiva emotionala, deoarece timp de patru ani ne-am simtit mai bogati ca urmare a efectelor fenomenului de convergenta cu Uniunea Europeana. Criza nu a lovit doar leul, ci si afacerile firmelor romanesti, iar anul viitor va fi mai dramatic daca Guvernul nu ia masuri de redresare a economiei", spune Pogonaru.
Intr-adevar, romanii au castigat mai bine, salariul mediu a crescut in acest an pana la 1.327 lei (354 euro), mai mult decat dublu fata de cele 6 milioane de lei vechi (147 euro), cat era in 2004.
Totusi, avertizeaza presedintele AOA, nu doar salariul a intretinut sentimentul de bunastare, ci si consumul pe credit, destul de putin dezvoltat inainte de aderarea Romaniei la UE. Anul viitor insa creditul nu va mai fi usor accesibil, deoarece se va scumpi si se va acorda cu mare dificultate.
Moneda nationala a alunecat in tranzactiile ultimelor zile ale anului la cotatia de 4,0950 lei/euro, nivel observat in primele luni din 2004. Dealerii banuiesc o interventie discreta in piata a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a apreciat leul pana la 3,9860 lei/euro.

Rapoartele de analiza ale marilor banci indica insa posibilitatea ca moneda nationala sa depaseasca "recordul" anului 2004, de 41.302 lei vechi/euro, atins pe 18 octombrie 2004 (cand a cunoscut cea mai joasa cotatie fata de euro), si sa ajunga la cotatii de 4,20 lei/euro, foarte departe de estimarea nerealista a Comisiei de Prognoza, de 3,60 lei/euro.
Caderea Bursei de Valori Bucuresti, amplificata de retragerea investitorilor straini de portofoliu, a devalorizat toate companiile listate la niveluri mult mai joase decat valoarea de piata a acestora din urma cu patru ani.

Astfel, una dintre cele mai performante companii listate, SIF Transilvania, incheie anul 2008 la o cotatie de 0,2720 lei/actiune, de aproape trei ori mai joasa decat in 2004. Petrom, de exemplu, atingea in 2004 cotatia de 0,2590 lei/actiune, dubla fata de valoarea de la finele anului 2008, de 0,1810 lei/actiune.

Din punct de vedere agricol, situatia Romaniei la sfarsitul anului 2008 este aproape in oglinda cu cea a anului 2004, productia de cereale si suprafata agricola cultivata fiind aproape identice, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Desi fermierii au laudat 2008 ca fiind un an excelent in privinta conditiilor meteorologice, atat valoarea mica a subventiilor, cat si plata lor cu mari intarzieri au determinat o recolta mult sub asteptari. Suprafetele cultivate au urmat aceeasi sinusoida, afisand descresteri in anii 2005 si 2007, cu tendinta ascendenta in 2008. Totodata, reprezentantii fermierilor nu sunt de acord cu datele institutiei si afirma ca "2008 a fost un an cu mult sub 2004, atat din punctul de vedere al productiei, cat si al pietei de desfacere". Astfel, "calculele nerealiste" ale INS se bat cap in cap cu cele ale Uniunii Europene, ne-a spus Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR). "Productia reala de grau a fost, in 2008, de 5,6 milioane tone, nu de 7,7, cum spun cei de la INS", ne-a declarat Matei.

Pretul celui mai popular sortiment de benzina are aproximativ aceeasi valoare ca aceea din 2004. Astfel, daca acum patru ani un litru de benzina fara plumb costa 2,93 lei, anul acesta, in perioada similara, acelasi litru de benzina costa 2,99 lei. Explicatia ieftinirii benzinei, de altfel singurul fenomen pozitiv din inclestarea crizei, este scaderea cotatiilor barilului de petrol pe marile burse ale lumii.

Pe bursele de marfuri, petrolul Brent a resimtit o scadere amplificata, in ultima luna din 2008, pana la valori de aproximativ 37 dolari pe baril, cotatie inregistrata ultima oara acum patru ani, in perioada similara. Anul 2008 insa a fost tumultuos pentru aurul negru, fiind anul in care acesta a inregistrat maximul istoric de 147 dolari pe baril. Valoarea-record a fost ulterior urmata de liberul picaj al petrolului, care in doar sase luni s-a ieftinit cu pana la 110 dolari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă