Problemele fiscale din Statele Unite, încetinirea creşterii economice din China, restructurarea datoriilor în Europa şi stagnarea economică din Japonia vor avea asupra economiei globale efectul unei „furtuni perfecte”, a declarat analistul economic Nouriel Roubini, relatează NewsIn.
Şansele ca aceşti factori să contribuie la oprirea dezvoltării economice începând cu 2013 sunt de unu la trei, potrivit lui Roubini. Alte prognoze indică o creştere globală „anemică, dar OK”, precum şi un scenariu optimist, în care dezvoltarea se îmbunătăţeşte.
„Există deja elemente de fragilitate. Toată lumea rostogoleşte bulgărele datoriilor publice şi private. Acesta va deveni din ce în ce mai greu, iar efectele se vor vedea până cel târziu în 2013”, a spus Nouriel Roubini.
Şomajul ridicat din SUA, creşterea preţurilor petrolului şi alimentelor, creşterea ratelor dobânzilor în Asia şi disfuncţionalitatea în schimburile comerciale, cauzată de cutremurul din Japonia, ameninţă economia mondială.
Bursele din întreaga lume au pierdut mai mult de 3,3 miliarde de dolari de la începutul lunii mai, iar pieţele financiare ar trebui să se îngrijoreze, la jumătatea anului viitor, în privinţa convergenţei acestor riscuri în 2013.
Indicele MSCI AC World, care măsoară nivelul acţiunilor de pe toate bursele, a scăzut cu 4,9% în această lună, pe fondul îngrijorărilor recente, care includ creşterea ratei şomajului din SUA la 9,1% în mai.