19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia lumii intră iar în „zona periculoasă"

Economia lumii intră iar în „zona periculoasă”

Programele de austeritate nu sunt suficiente pentru echilibrarea bugetelor, iar programele de stimuli reuşesc să relanseze creşterea economică, avertizează mai mulţi economişti şi şefi de instituţii financiare.

 

Atât SUA – care au ales calea stimulării economiei chiar cu riscul inflaţiei-, cât şi Europa, care a preferat să taie din cheltuielile publice, au eşuat în încercarea de-a trece peste criza financiară.

BM: Trebuie disciplină în SUA

Economia mondială intră într-o „nouă zonă periculoasă”, cu o creştere încetinită, însoţită de slăbirea încrederii investitorilor, a declarat preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de Reuters. Zoellick a cerut Europei şi Statelor Unite să-şi rezolve problemele legate de datoria de stat şi a subliniat că preţurile ridicate ale alimentelor şi volatilitatea de pe bursele de mărfuri ameninţă cea mai vulnerabilă pătură a populaţiei planetei. „Criza financiară din Europa a devenit o criză a datoriilor de stat, cu implicaţii serioase pentru Uniunea Monetară, bănci şi competitivitatea unor ţări. Ţara mea, Statele Unite, trebuie să abordeze problema datoriei, a cheltuielilor, reformei fiscale pentru a consolida creşterea în sectorul privat, dar şi politica comercială stagnantă”, a arătat şeful BM.

FMI: Trebuie stimuli în Europa

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat că Europa şi Statele Unite ar trebui să ia în calcul stimularea creşterii economice, dacă situaţia o permite, pentru a combate criza de încredere care afectează economia globală, transmite Reuters. „Privind Europa, recomandăm ţărilor să-şi ajusteze programele de austeritate la situaţia modificată şi să ia în calcul măsuri de stimulare a creşterii. Dacă Statele Unite lansează un program credibil de ajustare pe termen mediu, atunci va fi, probabil, loc să se abandoneze măsurile de austeritate pe termen scurt şi să fie introduse măsuri de alimentare a creşterii economice”, a spus Lagarde într-un interviu publicat de revista germană Der Spiegel.

Roubini: E mai rău ca în 2008

Economiile dezvoltate ale lumii se află într-o capcană a creşterii economice lente şi au nevoie de mai mulţi stimuli fiscali şi de mai puţină austeritate pentru relansarea dezvoltării, a declarat economistul Nouriel Roubini, citat de CNBC. „Ne aflăm într-o situaţie mai proastă decât în 2008. De această dată, avem de-a face cu austeritatea bugetară şi precauţia băncilor”, a afirmat Roubini. El crede că există o probabilitate de 60% ca economia să reintre în recesiune. Roubini, numit şi „Dr. Doom”, a câştigat notorietate în ultimii ani după ce a avertizat, în 2007, că avea să urmeze o criză a creditelor. 

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă