18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDuţă: Pentru a dubla salariile medicilor ar fi nevoie de 700 milioane...

Duţă: Pentru a dubla salariile medicilor ar fi nevoie de 700 milioane de euro pe an

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat, joi, la conferinţa Mediafax talks about Health Reform, că fondurile alocate sănătăţii pot fi majorate şi prin creşterea calităţii serviciilor şi a veniturilor medicilor, însă dublarea salariilor ar ajunge la costuri de până la 700 milioane euro pe an.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a declarat, joi, că nu există decât două-trei mari posibilităţi pentru a creşte fondurile alocate sănătăţii, printre acestea fiind şi creşterea calităţii serviciilor medicale şi creşterea veniturilor medicilor pentru a împiedica exodul.

“Practic, pentru a dubla salariile doctorilor, ar fi nevoie 600 – 700 milioane de euro pe an”, a precizat Lucian Duţă.

Preşedintele CNAS a mai spus că celelalte două căi ar fi transferul de la bugetul de stat şi creşterea cotele alocate CAS-urilor.

“Aici aş da un singur exemplu: Ungaria are o cotă de aproape 13 la sută, Germania de 15,5 la sută, România are 10,7 la sută”, a spus Duţă, precizând însă că România nu ia în calcul posibilitatea majorării acestor cote.

Duţă a declarat că CNAS a acumulat arierate de 700.000 – 800.000 de euro şi a amintit că anul trecut spunea că instituţia ar putea fi nevoită să-şi declare falimentul.

“Prin măsuri dure am reuşit să restabilim echilibrul şi practic, din punct de vedere tehnic, nu a mai fost declarată (CNAS – n.r.) ca având arierate”, a precizat Duţă.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă