3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUpdate/Dosarul intangibilului Bosînceanu făcut dispărut, dar nu și “isteria" avocatului său Șovărel

Update/Dosarul intangibilului Bosînceanu făcut dispărut, dar nu și “isteria” avocatului său Șovărel

Dosarul Oltenia

Gheorghe Bosînceanu a pus mâna pe unul dintre cele mai râvnite active ale litoralului la acea vreme: hotelul Oltenia din stațiunea Neptun-Olimp.
 
Reamintim, pe scurt, modul de operare

La licitația organizată în august 2002, prin care se scoteau la vânzare acțiunile societăților Oltenia Estival 2002 și Ovidiu Estival 2002, care dețineau active turistice în stațiunile menționate, a participat și o oarecare Elena Popovici, secretară la una dintre firmele omului de afaceri constănțean.
Aceasta a cumpărat, contra sumei de 70 miliarde lei vechi, 54% din acțiunile societăților
În septembrie 2002, prin actul adițional 3406/10.09.2002, Ministerul Turismului se retrage din societate, iar peste câteva zile în funcția de administrator al Oltenia Estival 2002 este numită Dumitrița Bosînceanu, soția lui Gheorghe Bosînceanu.

Suveica financiară s-a încheiat prin transferul de proprietate al hotelului:

Eleonora Popovici cooptează în societatea Oltenia Estival 2002 societatea Histria Ship Management SRL, care aparține familiei Bosînceanu, cedându-i acesteia, prin cesionare, 2.334.255 de acțiuni. 
 

Acum pledează „pentru victimele” lui Dan Adamescu, dar nu a recuperat un leu prin vânzarea activelor în procedura obișnuită

Omul de afaceri Dan Adamescu este mort de peste 2 ani, imediat după moartea acestuia, un grup, organizat din magnați abonați la afaceri cu Statul, Frații Bosînceanu, împreună cu un avocat de nișă Matei Șovărel și un lichidator „misterios” Silvan Găvenea, au convins în data de 07.12.2017,cu majoritate de 61,44%, 11 creditori mici cu creanțe cuprinse între 0,03% – 6,98 % și un creditor mare de 17,89% versus 38,55% (BRD și Astra Asigurări prin KPMG Restructuring SRL) să le predea „Conducerea” S.C. Sigur Industrial Construct SRL.
De atunci și până acum, Președintele „Coaliției Creditorilor” adică Histria Internațional SRL a familiei Bosînceanu, Șovărel și Lichidatorul Judiciar Silvan Găvenea, nu au recuperat un leu, totul lăsat în „așteptare” parcă pentru un nou Stăpân:

  • Romania Liberă s-a deplasat la Ploiești, să investigheze situația „bunurilor extrem de valoroase” a fostei Baumeister:
  • Surse RL din domeniul judiciar au precizat că „bunurile” se ridică la cel puțin câteva milioane de euro, mai exact undeva la 5 milioane de euro
  • Bunurile fostei Baumeister S.A. acum Sigur Industrial Construct SRL:
    –      mai multe terenuri si construcții în Ploiești, printre care și două clădiri de birouri în zona centrală și de vest a orașului
    –      peste 100 de utilaje nemțești de construcții care ruginesc: basculante, autogredere folosite la construcția autostrăzilor, care, spun sursele noastre, costă între 50.000 și 100.000 de euro bucata
  • La acestea de mai sus, se mai adaugă terenuri cu construcții rezidențiale în Constanța
  • Sursele RL spun că mai mulți paznicii își fac propriile business-uri pe spatele inactivității lichidatorului judiciar dar și a creditorilor, închiriind „pe șest” diverse utilaje.                                                             
  • Deși nu are acordul BRD și Astra Asigurări, avocatul lui Bosînceanu pledează „la triplu” în instanța de judecată, atât pentru clientul său, cât și pentru Creditori și Lichidatorul judiciar Silvan Găvenea. Astfel că, dorința lui Bosînceanu, un creditor de doar 2,67% este exprimată și în numele Creditorilor și al Lichidatorului Găvenea, rezultând doar în deschiderea de acțiuni împotriva tuturor firmelor înființate de omul de afaceri decedat, Dan Adamescu, cel care nu mai are posibilitatea să se apere.

Rolul Lichidatorului Judiciar Silvan Găvenea

Acționarii Sigur Industrial Construct SRL au dreptul să numească un administrator special care să le reprezinte interesele în instanță.
Prin administratorul special, acționarii pot cere lichidatorului judiciar date și documente cu privire la situația societății .

Lichidatorul judiciar, omite „ să transmită documentele” sau nu convoacă adunarea asociaților pentru numirea unui administrator social.

Mai exact: șicane cu consecința împiedicării accesului la justitie.

Surse judiciare au confirmat pentru România Liberă, că rolul unul lichidator judiciar este și de a verifica și raporta la sfârșit obiectiv și conform documentelor și situațiilor cine este responsabil pentru intrarea în insolvență și ulterior în faliment a societății.
Lichidatorul Judiciar, nu a răspuns nici până acum întrebărilor România Liberă.

 
Răzbunarea lui Bosînceanu

România Liberă,a aflat despre unele discuții dintre avocații care îl reprezintă pe Bosînceanu, unul dintre aceștia, un „profesor doctor” a transmis prin colaboratoarea dumnealui, că Bosînceanu vrea „pielea lui Adamescu”.
În realitate, interesul este altul, este vorba despre tunul de „bunătăți” de data aceasta private, după cum nu prea este obișnuit un abonat la afaceri cu statul cum este Bosînceanu.
Gheorghe Bosînceanu este și unul dintre afaceriștii români „scăpați” din brațul lung al justiției.

Cine l-a scăpat pe Bosînceanu de Dosarul Oltenia? 

Redăm mai jos din articolul investigat de RL (2007)

Dosarul Oltenia a zăcut ani buni pe masa procurorilor Parchetului Curții de Apel Constanța. După ce legiuitorul a modificat competența anchetatorilor, acesta a început să circule între diferite instituții ale statului.
Astfel, el a fost trimis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanta pentru soluționare. La scurt timp însă magistrații au fost nevoiți să plaseze dosarul polițiștilor de la cercetări penale. Cei cercetați în cazul „Oltenia”, Gheorghe Bosînceanu, Elena Nicolae si Titel Petre, au propus noi probe. La mai bine de patru ani aceștia au cerut audierea mai multor persoane care se aflau la conducere în momentul întocmirii operațiunii, analizarea proceselor-verbale a ședințelor AGA, mai multe confruntări cu cei care au depus mărturie împotriva lor si o expertiză contabilă. Dosarul a plecat de la Parchet în septembrie 2006. 
   
L-a înghițit pământul

În prezent, dosarul Oltenia pare să fi dispărut. Încercările de a da de urma sa au rămas fără nici un rezultat. Prima data ne-am interesat la Inspectoratul Județean de Poliție Constanța. Purtătorul de cuvânt al IPJ, Crina Chirea, a declarat, după câteva zile de căutări, că în instituție nu există nici un dosar înregistrat pe numele lui Gheorghe Bosînceanu. 
Același lucru l-a declarat și Adina Florea, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța,precizând că cel mai probabil acesta se află fie la Departamentul Național Anticorupție, fie la Curtea de Apel. Ioana Tene, șeful biroului teritorial al DNA Constanța, a declarat că în instituție a existat un dosar al lui Bosînceanu, în urmă cu ceva vreme, dar că nu știe sigur dacă în prezent mai este sau nu la DNA. „La mine în lucru nu este cu siguranță”, a precizat aceasta. Și reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au declarat că dosarul nu se află la ei. Luminița Poenaru, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat că nu știe nimic despre acest dosar, urmând sa-l caute în continuare. 
 
Replica
 
Familia Bosînceanu, prin avocat Șovărel, au negat interesele ascunse ale „preluării” Sigur Industrial SRL și au precizat ca și-au exercitat doar mandatul.
Ne-au oferit informații despre un singur proces în care Astra Asigurări, prin KPMG Restructuring, a pierdut definitiv, o parte din creanță în anul 2015.
De asemenea Familia Bosînceanu a transmis Redacție RL să menționeze despre creanțele a două societății ce au făcut obiectul dosarului penal soluționat cu condamnarea lui Dan Adamescu.
România Liberă a intrat în posesia informațiilor din dosarul penal, surpriza,plângerea penală în legătură cu cele două creanțe din acest dosar a pornit chiar de la avocatul Șovărel și frații Bosînceanu. Ceea ce ar putea însemna o premeditare a acțiunilor acestora.

 

România Liberă: Cum ați convins cu o creanță infimă, de 2,67% din total, să preluați conducerea Creditorilor S.C. Sigur Industrial Construct SRL și deciziile de facto?
        
Matei Șovărel: Nu știu exact la ce “preluare a conducerii” creditorilor SIC văreferiți. Histria International a fost desemnată prin Adunarea Generală a Creditorilor din data de 07.12.2017, în calitate de președinte al Comitetului Creditorilor SIC, iar eu personal în calitate de avocat asigur asistență juridică acestei societăți și a altor creditori în cadrul procedurii de insolvență Sigur Industrial Construct SRL (fosta BAUMEITER SA) și totodată am asigurat și asistența juridică a lichidatorului judiciar în mai multe litigii conexe acestei proceduri, scopul tuturor acestor demersuri juridice fiind convergent, în sensul maximizării veniturilor de la masa credală în beneficiul tuturor creditorilor înscriși in tabel.
 
România Liberă: Ce valoare au bunurile rămase,  și cu cât le-ați valorificat?
 
Matei Șovărel: Nu înțeleg exact la ce bunuri vă referiți. Daca vă referiți la bunurile aflate in patrimoniul Sigur Industrial Construct SRL (fosta BAUMEITER SA), vă recomand să îl contactați pe lichidatorul judiciar care v-ar putea da amănunte cu privire la evaluările acestor bunuri.
 
România Liberă: Cum v-ați îndreptat împotriva Lidl pentru neplata a 7,248.449.3 milioane de lei?
 
Matei Șovărel: Cu privire la creanța LIDL ROMANIA SCS s-a răspuns la pct. nr. 15 din replica. „Avocatul Matei Șovărel: și Lichidatorul Judiciar Silvan Gavenea au renunțat la cererea accesorie de intrare în proces alături de fostul lichidator judiciar ZRP Insolvency” .

În afară de cele menționate la pt 15 din replică, mai există un dosar înregistrat pe rolul Tribunalului Ilfov, având nr. 2987/93/2016, având ca obiect acțiunea în pretenții formulată de fostul lichidator al Sigur Industrial Construct în contradictoriu cu LIDL ROMANA SCS, acțiune ce a fost respinsă de către instanța de fond, soluția fiind menținută si de către instanța de apel (Curtea de Apel București),dosar care în prezent se află în faza de recurs, eu neacordând asistență juridică în cadrul acestui dosar.
 
România Libera: Ne puteți spune care este creanța Derom Total S.R.L. ?

Matei Șovărel: În cadrul procedurii, DEROM TOTAL nu este înscrisă în tabelul creditorilor Sigur Industrial Construct SRL. 

În cadrul procedurii de insolvență a Activ Construcții Industriale SRL (fosta BAUMEISTER CONSRUCȚII CIVILE SRL – afiliată cu fosta BAUMEISTER SA), creditorul DEROM TOTAL este înscris cu o creanță în cuantum de 7.248.449,45 lei.
 
România Liberă: De ce ați exclus Astra Asigurări de la masa creditorilor?

Matei Șovărel:Nu eu “am exclus” ASTRA ASIGURARI de la masa creditorilor. Creanța acestei societăți a fost redusă în baza unei hotărâri judecătorești – Sentința 9193/2015, pronunțată în Dosarul 21414/3/2014, rămasă definitivă prin nerecurare (așa cum am răspuns la pct. 10 din replica), prin această hotărâre fiind dispusa anularea în parte, ca fiind fraudulos încheiată, a convenției autentificată sub nr. 1504/27.05.2013, la cererea administratorului judiciar al SIC, Histria International SRL fiind intervenient în acel dosar, alături de alți creditori.

Cele mai citite

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

Mircea Geoană îndeamnă românii să voteze masiv: „Nu alegem doar un preşedinte, alegem o direcţie pentru ţară”

Candidatul independent Mircea Geoană și-a exercitat dreptul de vot duminică, 24 noiembrie 2024, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După vot, Mircea Geoană subliniat...

Tragedie în fața unei secții de votare din Argeș: Un bărbat de 87 de ani a decedat

Un incident tragic a avut loc duminică în comuna Cicănești, județul Argeș, unde un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă