21.7 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDOCUMENT. Abandonul școlar crește, dar cei mai mulți elevi de la profesională...

DOCUMENT. Abandonul școlar crește, dar cei mai mulți elevi de la profesională merg la liceu

Întrebări esențiale

Care mai este nivelul abandonului școlar, în România?

Rata abandonului școlar, în țara noastră, continuă să crească.

Abandonul școlar este întâlnit mai mult la liceu, față de învățământul primar și față de cel gimnazial.

În ce direcție se merge?

Rata abandonului școlar este în ușoară creștere, față de anii precedenâi.

Cu toate acestea, aproximativ 60% dintre absolvenții de învățământ profesional au ales, în anul școlar 2019 – 2020, să își continue studiile, urmând liceul.

Rata abandonului școlar, în România, este, în continuare, ridicată.

Cu toate acestea, se poate constata un alt fenomen, care determină ca numărul elevilor înmatriculați în clasa a XI-a, după încheierea ciclului de învățământ obligatoriu, să nu fie unul redus.

Din contră, se constată un număr mai mare de elevi înmatriculați în clasa a XI-a, față de cei din clasa a X-a.

Diferența este dată, în cea mai mare măsură, de absolvenții învățământului profesional, care optaeză să-ș completeze studiile, urmând ultimele clase de liceu.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării (MEC), obținute de “România liberă”, în anul școlar 2018 – 2019, în clasa a X-a, au fost înscriși 140.620 de elevi, în timp ce, în anul școlar în curs, 2019 – 2020, în clasa a XI-a sunt 155.271 de elevi înscriși (la începutul anului școlar).

În învățământul profesional, au fost înmatriculați, în anul școlar precedent, 24.000 de elevi. Astfel, s-a ajuns la un procent de aproximativ 60% dintre elevii din învățământul profesional au ales să-și continue studiile, după încheierea acestui ciclu.

În schimb, ultimele cifre privind abandonul școlar, publicate de MEC, sunt, în continuare îngrijorătoare.

“În anul școlar 2017/2018, rata abandonului școlar a crescut ușor în comparație cu anul școlar anterior. La nivel general, 1,7% dintre elevii de nivel primar și gimnazial abandonează școala. Mediul rural, gimnaziul, populația școlară masculină, respective clasele de început de ciclu gimnazial înregistrează valori ridicate ale abandonului școlar. Astfel, cele mai mari valori ale ratei abandonului școlar s-au înregistrat la nivelul populației de gimnaziu din mediul rural (2,7%), populației din primar din mediul rural (2,2%), respectiv al populației masculine de gimnaziu (2,0%)”, se arată într-un raport al Ministerului Educației.

Rata de abandon este mai mare în cazul învățământului liceal și profesional. “În ultimii doi ani școlari, rata abandonului școlar în învățământul liceal a avut valoare constantă (2,5%). Cei mai mulți dintre elevii de liceu care au abandonat studiile provin din filiera tehnologică, iar cei mai puțini din filiera vocațională”, mai relevă sursa citată.

 

Plasamentul familial nu mai poate fi restricționat

Pe ansamblul învățământului primar și gimnazial, rata abandonului școlar (indicator calculat pe baza metodei „intrare-ieșire”) în anul 2017/2018 a fost de 1,7% (procent ce reprezintă 28 de mii de elevi). În comparație cu anul anterior, valoarea indicatorului este în ușoară creștere.

Foarte mulți copiii care au renunțat la școală provin din familii defavorizate, conform aceluiaș raport.

Alianţa România Fără Orfani (ARFO), reprezentată de Societatea de Avocați Rațiu&Rațiu a obținut prin sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) anularea unor articole restrictive cu privire la plasamentul familial al copiilor din sistemul de protecție.

“În 2015, Ministerul Muncii și Justiției Sociale reglementa, prin Ordinul 1733, procedura de acordarea a alocației de plasament. În mod curios, cu această ocazie au fost introduse prevederi fără legătură cu scopul Ordinului. Acestea modificau legislația în interesul centrelor de plasament și nu, cum ar fi fost normal și legal, în interesul superior al copiilor”, se menționează într-un comunicat al ARFO.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

40 de grame de heroină introdusă în România. DIICOT a prins în flagrant unul dintre inculpați

La data de 12 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au emis un...

FC Botoșani a predat „lanterna roșie” lui Dinamo! Moldovenii, trei puncte de aur cu FCU Craiova

FC Botoşani a părăsit ultima poziție în clasamentul Ligii 1 după ce a obținut o victorie crucială, cu scorul de 4-1, pe teren propriu,...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 14 aprilie 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 14 aprilie 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 14 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă