22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDobânzile la euro încep să crească iar

Dobânzile la euro încep să crească iar

Şedinţa de astăzi a Băncii Centrale Europene va consemna, cel mai probabil, începutul unui ciclu de majorare a dobânzilor. Ratele românilor cu credite în euro ar creşte cu minimum 2%.

Banca Centrală Europeană va majora în şedinţa din 7 aprilie dobânda-cheie cu 0,25% sau chiar 0,5%, apreciază majoritatea analiştilor importanţi din lumea financiară. Pentru românii îndatoraţi în euro această mişcare va însemna un singur lucru, adică rate mai mari. De alt¬fel, mişcarea de astăzi nu va fi decât începutul unei perioade lungi de întărire a politicii monetare. „Prima creştere de dobândă după o recesiune este un moment important. De cele mai multe ori, marchează începutul unei serii de creşteri”, notează analiştii Morgan Stanley. Majorarea ratelor la credite nu va fi singurul efect al aşteptatei decizii a BCE. Potrivit unei analize FT, care se bazează inclusiv pe sinteza evenimentelor similare din trecut, majorarea dobânzii de politică monetară va conduce şi la scăderea valorii acţiunilor cotate la Bursă, dar şi la o apreciere a monedei europene.

Dobânzile au început deja să crească. Unde se vor opri?

Chiar şi cu dobânda-cheie a BCE îngheţată de aproape doi ani (în mai 2009 a fost ultima modificare), dobânzile medii la care băncile se împrumută între ele (EURIBOR) au crescut destul de mult în ultimul an. Indicele EURIBOR la trei luni, în funcţie de care este calculată şi dobânda variabilă la creditele în euro acordate în România, aproape că s-a dublat faţă de anul trecut, ajungând la peste 1,2%, faţă de 0,7% în 2010.

„Creşterea nu este surprinzătoare. Anormale erau nivelurile extrem de reduse de sub 1%. Treptat sau mai rapid, în funcţie şi de evoluţia evenimentelor politice, dobânzile la euro se vor îndrepta către mediile istorice”, apreciază analistul economic Aurelian Dochia. De-a lungul timpului, în perioade de calm economic şi politic, dobânda EURIBOR a oscilat în intervalul 4-5%. Dacă EURIBOR revine la aceste niveluri, rata la credit va creşte cu peste o treime. Estimările băncilor locale arată o creştere de până la 2% a dobânzilor până la finele acestui an. Pe deasupra, o simplă privire aruncată asupra relaţiei dintre dobânda-cheie a BCE şi dobânda EURIBOR (graficele din material) arată că, de-a lungul timpului, dobânzile interbancare au evoluat aproape identic cu dobânda BCE. Cu alte cuvinte, aşteptata majorare cu minimum 0,25% a dobânzii-cheie se va traduce într-o majorare similară a dobânzilor la credite. În termenii unei rate la un credit ipotecar, această majorare ar însemna un efort lunar mai mare cu 2%. Practic, la o rată de 400 de euro, creşterea va fi de 8 euro la fiecare 0,25% în plus la dobândă.

2011/04/06//175704-grafic-bun1.jpg2011/04/06//175705-grafic-bun2.jpg

click pe tabele pentru a mări

Ce se va întâmpla în România

Creşterea ratelor la creditele în euro din două surse: majorarea dobânzii şi aprecierea monedei europene.

Scăderea valorii acţiunilor cotate la Bursă.

Posibila creştere a dobânzilor la depozitele în euro.

Convorbiri telefonice şi chirii mai scumpe ca urmare a aprecierii euro.

Cum funcţionează dobânda BCE

Banca Centrală Europeană operează în piaţă cu trei dobânzi. Cea mai importantă dintre ele, numită şi dobândă-cheie, poartă denumirea de „main refinancing operations(MRO)”, similară cu dobânda de politică monetară a BNR. MRO este dobânda cu care BCE asigură majoritatea lichidităţilor din sistemul bancar european. Cu cât dobânda este mai mare, cu atât lichidităţile sunt mai puţine şi deci şi băncile se împrumută între ele mai scump. BCE mai operează cu facilitatea de depozit şi facilitatea de credit, dobânzi la care băncile pot plasa şi, respectiv, împrumuta bani la/şi de la Banca Centrală.

Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă