21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDobanda Euribor la trei luni, folosita la "Prima Casa", scade la un...

Dobanda Euribor la trei luni, folosita la „Prima Casa”, scade la un nou minim istoric

Dobanda Euribor la trei luni, de creditare pe piata interbancara din zona euro, folosita si la calcularea dobanzii imprumuturilor in moneda europeana acordate prin programul "Prima Casa", a scazut, luni, la un nou minim istoric, de 1,108%, anunta Reuters, citata de Mediafax.

Euribor la trei luni a inregistrat valori minime record zilnice incepand de marti, cand a scazut pana la 1,206%, ca urmare a fondurilor de aproape 450 de miliarde de euro injectate de Banca Centrala Europeana (BCE) in piata financiara. Rata dobanzii a coborat la 1,195% miercuri, la 1,145% joi si 1,12% vineri.

Strategia BCE de a reduce dobanda de politica monetara la un minim istoric record de 1% si de a injecta fonduri de sute de miliarde de euro in piata financiara a coborat rata EURIBOR cu peste patru puncte procentuale de la nivelul record inregistrat in septembrie 2009, dupa prabusirea bancii americane Lehman Brothers.

BCE a anuntat, miercuri, o infuzie de 442,24 miliarde euro in pietele financiare, in urma primei operatiuni de refinantare pe un an derulata de institutie, care reprezinta totodata cea mai mare infuzie de lichiditate din istoria bancii.

Rata Euribor la trei luni este principalul reper al activitatii de creditare de pe piata interbancara, indicand atat asteptarile institutiilor financiare cu privire la evolutia dobanzilor de referinta, cat si predispozitia bancilor pentru creditare.

Rata dobanzii la imprumuturile in euro prin programul ade achizitie de locuinte aprobat de Guvern este calculata in functie de dobanda Euribor la trei luni plus maxim 4 puncte procentuale.

Ministerul Finantelor a primit oferte de la 20 de banci pentru Programul "Prima Casa", valoarea totala a ofertelor fiind de 1,457 miliarde euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă