28.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDoar firmele au mai luat credite in ianuarie

Doar firmele au mai luat credite in ianuarie

» Creditul in valuta si-a temperat puternic ritmul de crestere in ianuarie, pana la 25%, iar cel in lei pana la 21%.

» Jumatate din banci nu mai acorda credite.

Indatorarea populatiei si firmelor locale fata de banci a crescut in ianuarie cu 4,2%, pana la 206,4 miliarde lei, exclusiv din cauza deprecierii leului in raport cu euro, care a majorat cu 7,2% echivalentul in lei al creditelor contractate in valuta. Privit pe componente, soldul creditelor in lei si cel al imprumuturilor in valuta s-au mentinut la aceleasi niveluri de la sfarsitul lunii decembrie, ceea ce inseamna ca bancile au acordat tot atatea credite noi cat au reusit sa ramburseze clientii vechi.
Populatia se pare ca nu a prea avut succes in a contracta imprumuturi noi, fapt relevat de reducerea cu 359 milioane lei, pana la 40,6 miliarde lei, a soldului creditelor in lei si de scaderea cu 35 milioane euro, pana la 14,6 miliarde euro, a stocului de credite in valuta.

In schimb, desi sistemul bancar se confrunta cu o restrangere a finantarii, firmele au gasit mai multa deschidere spre creditare la banci decat populatia, lucru evidentiat de cresterea expunerii bancilor pe segmentul companiilor. Astfel, soldul creditelor in lei s-a majorat in ianuarie cu 454 milioane lei, pana la 43,2 miliarde lei, iar cel al imprumuturilor in valuta a urcat cu 3 milioane euro, pana la 14,1 miliarde euro.
 "Atat oferta de credite, cat si cererea s-au diminuat, ceea ce se resimte in incetinirea creditarii, la 21% in lei si la 25% in valuta, niveluri inca ridicate. E cert ca ritmul anual de crestere se va tempera in continuare pana la 10-15%, mai accentuat la creditarea in valuta. Accesul la finantare al bancilor s-a restrans si e tot mai scump, iar pe fondul riscurilor in crestere, bancile nu mai acorda credite cu aceeasi generozitate. si populatia percepe riscuri mai mari legate de siguranta locului de munca sau scaderea puterii de cumparare si nu mai are acelasi apetit de a se imprumuta", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Potrivit acestuia, credite se vor acorda in continuare, iar clientii buni vor avea acces la finantare, dar ceva mai scump.

In ceea ce priveste economisirea, populatia a avut si aici un comportament diferit de cel al firmelor. Astfel, pe fondul ofertelor tot mai imbietoare la depozite, populatia a depus in ianuarie in banci 2,11 miliarde lei si 132 milioane euro, facand sa creasca stocul economiilor in lei cu 4%, pana la 54,5 miliarde lei, si cel al depozitelor in valuta cu 1,7%, pana la 7,78 miliarde euro. In acelasi timp, companiile au retras 5,2 miliarde lei, pe care le-a transferat in depozite in euro sau le-a folosit pentru nevoile proprii de finantare. Soldul depozitelor in lei ale companiilor a scazut cu 11,2%, la 41,2 miliarde lei, iar stocul economiilor in valuta s-a majorat cu 5,6%, pana la 5,87 miliarde euro.

Creditarea bancara, in impas
Creditarea bancara este in impas, aceasta manifestandu-se insa diferit de la o banca la alta, a declarat ieri Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank. "Din cauza compozitiei sistemului bancar, corelata cu o scadere nemeritata, spun eu, a ratingurilor de tara, fondurile de care dispuneau bancile-mama nu mai au ritmul si rigoarea dinainte, liniile de finantare nemaifiind atat de promovate in piata bancara romaneasca. Personal, consider ca activitatea de creditare este intr-un impas, dar acest impas se manifesta inegal de la o banca la alta", a spus Ghetea.
Potrivit brokerului de credite Kiwi Finance, doar jumatate din cei 26 de parteneri (banci sau IFN-uri) ai sai acorda credite in prezent. Totodata, in ianuarie, Kiwi Finance a intermediat cu 150% mai multe credite decat in decembrie, iar la mijlocul lunii februarie, volumele intermediate le-au depasit pe cele din ianuarie.
Brokerul de credite Ipoteci Direct spune ca doar doua-trei banci din cele cu care are parteneriate mai acorda credite. De asemenea, potrivit portalului conso.ro, cel putin sapte banci nu mai au oferte de creditare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă