» Administratorul desemnat al Fondului Proprietatea la inceputul lunii iunie, compania americana Franklin Templeton Investment Management Ltd., ar putea prelua atributiile privind gestionarea Fondului in luna septembrie a acestui an, a declarat ieri Daniela Lulache, presedintele Fondului.
Pentru predarea stafetei catre administratorul ales este nevoie de acordul actionarilor, convocati in adunare generala pe 27 iulie. Acestia trebuie sa aprobe termenii si conditiile contractului de administrare, precum si politica de investitii propusa de firma castigatoare. "Dupa estimarile noastre, cel mai probabil undeva in toamna va intra in vigoare contractul de administrare incheiat cu Franklin Templeton. La finele lunii iulie, actionarii vor aproba termenii contractului de administrare. In acest interval de timp, Franklin Templeton are obligatia, conform procedurilor legale in vigoare, sa infiinteze o filiala in Romania si sa se autorizeze pentru indeplinirea conditiilor de administrare", a declarat Daniela Lulache.
In conditiile in care criteriile de administrare vor putea fi indeplinite, contractul de administrare va putea fi semnat, urmand ca transferul activitatii de la administratorii actuali catre firma Franklin sa se deruleze in perioada august-septembrie. Potrivit lui Lulache, Franklin a solicitat un comision de administrare a investitiilor de 0,379%, la care se adauga inca un comision de 0,1% pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea. "Acest comision se aplica la valoarea activului net al Fondului inainte de listarea la Bursa de Valori si la capitalizarea bursiera, dupa momentul listarii", a explicat Lulache. Aceasta sustine ca la finele lunii septembrie ar urma sa aiba loc o a doua AGA, prin care se va modifica actul constitutiv al Fondului Proprietatea.
Oferta Franklin, considerata cea mai ieftina, dar contestata de Ursache
Compania americana Franklin Templeton a castigat cursa pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea deoarece a depus oferta financiara considerata cea mai ieftina. Cu toate acestea, actualul presedinte al Consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea, Mircea Ursache, a contestat, recent, numirea firmei Franklin ca administrator al Fondului Proprietatea, pe motiv ca ar creste cheltuielile cu administrarea de la 1,5 milioane euro la 19,6 milioane euro pe an, adica de aproximativ 13 ori mai mari. Totusi, actionarii privati ai Fondului spun ca in cazul blocarii contractului cu Franklin Templeton statul s-ar putea confrunta cu prejudicii greu de estimat de pe urma proceselor ce vor fi demarate de acestia pentru recuperarea titlurilor de despagubire in numerar.
Declaratiile lui Ursache au blocat piata actiunilor Fondului
"Pretul actiunilor Fondului Proprietatea pe piata neagra s-a dublat in ultimele patru luni de zile, pe masura ce avansau procedurile de selectie a administratorului. Ultimele tranzactii s-au incheiat la preturi de peste 0,2 lei, fata de 0,1 lei la inceputul anului. Totusi, dupa ultimele declaratii ale oficialilor, prin care se sugera blocarea predarii stafetei catre administratorul desemnat, tranzactiile au inghetat", a declarat Adi Lupsan, director general adjunct al Intercapital Invest. Potrivit acestuia, toata lumea asteapta numirea efectiva a administratorului. "Personal, nu cred ca Fondul va fi listat anul acesta, cu actualii administratori. Cea mai potrivita pentru actionari este o listare sub coordonarea unui administrator cu experienta si renume, cum este cel recent desemnat", a conchis Lupsan.