0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDirectorul adjunct de la Protecția Copilului Galați, eliminat din sistem

Directorul adjunct de la Protecția Copilului Galați, eliminat din sistem

Directorul adjunct de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, Ciprian Groza, a fost eliminat din sistemul de protecție a copilului la mai puțin de 24 de ore de la apariția în presă a declarațiilor sale în legătură cu cazul tinerei de 14 ani care a fost agresată sexual, declarații ce au revoltat opinia publică. Pentru a disculpa reprezentanții DGASPC de responsabilitatea în producerea acestui caz, Groza afirmase că actul sexual al minorei cu un tânăr de 15 ani a fost cu „consimțământul“ victimei, că nu a fost vorba de un viol, ignorând faptul că orice act sexual întreținut cu un minor este o agresiune sexuală, pedepsită de lege. „O anchetă a stabilit că actul sexual a fost consimțit. Am stat de vorbă cu ea imediat după intervenția chirurgicală, a fost consiliată psihologic și, din ceea ce ne-a relatat, nu a fost vorba de un viol“, spunea Groza.

 

Autorul declarațiilor revoltătoare, dat afară din sistem

Imediat după ce declarațiile lui Ciprian Groza au fost preluate de presă și au apărut și primele reacții ale opiniei publice, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, i-a cerut acestuia să demisioneze din funcția de director adjunct, dar și din DGASPC, astfel încât acesta să fie eliminat definitiv din sistemul de asistență socială. „Pentru declarația revoltătoare pe care directorul general adjunct al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului a dat-o, i-am cerut demisia în regim de urgență. Și-a înaintat demisia, o am deja. Toată declarația dată de directorul general adjunct este una revoltătoare și a dus la cererea demisiei. Este o declarație inacceptabilă, eu nu o să accept niciodată o astfel de declarație din partea unui conducător de instituție publică, mai ales cum este aceea de Protecția Copilului, unde este vorba despre copii care trebuie să fie protejați. Este o situație regretabilă. Este vorba de un copil de 14 ani, care are nevoie de protecție, și noi trebuia să o protejăm pe acea minoră, ca și pe ceilalți copii“, ne-a declarat Costel Fotea. Întrebat ce anume l-a deranjat în declarațiile adjunctului de la DGASPC, președintele CJ Galați s-a referit la empatia pe care trebuie să o aibă oricare angajat din asistența socială față de persoanele asistate: „În primul rând este vorba despre empatie. Când vorbim despre o instituție cum e aceea de Protecția Copilului, vorbim despre empatie și nu ne dăm cu presupusul“.

 

În urma anchetei, ar putea rezulta și alte demiteri

Președintele CJ Galați a anunțat că a trimis o echipă de control la DGASPC Galați pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile de protecție a minorilor internați în centrele de plasament și casele de tip familial, iar în baza raportului de control ar putea urma și alte sancțiuni și demiteri. „Am dispus o anchetă la Direcția pentru Protecția Copilului, pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo și dacă se fac vinovate și alte persoane în legătură cu această situație nedorită. După ce voi avea rezultatul anchetei, vă garantez că nu voi ezita să iau măsuri, indiferent cine va fi implicat“, a mai precizat Fotea.

Rămâne de văzut în ce măsură constatările echipei de control vor afecta și cariera administrativă a directoarei generale a DGASPC Galați, Manon Cristoloveanu, care conduce instituția de 8 ani. Cristoloveanu a fost numită politic, după ce o perioadă a fost șefa de cabinet a președintelui PSD Galați, Dan Nica. Între timp, ea și-a susținut examenul pentru ocuparea funcției de director general. Președintele CJ Galați, care este și președinte executiv al PSD, nu exclude ca aceasta să fie demisă, dacă raportul de control îi va demonstra vinovăția: „În momentul de față nu pot să mă pronunț, pentru că nu am acest raport, ca să văd dacă managera este vinovată. Dar dacă raportul va spune că este vinovată, asta este, copiii au prioritate, iar noi trebuie să-i protejăm“.

 

Groza, bugetarul perfect: director la DGASPC și medic de familie

Autorul declarațiilor care au revoltat opinia publică, Ciprian Groza, este susținut în funcții publice de PSD. A primit funcţia de adjunct la DGASPC ca pe o recompensă, după ce în mandatul 2008-2012 a fost consilier judeţean PSD, iar în 2012 nu a mai avut loc pe listă. Groza este cel care și-a asumat relațiile DGASPC Galați cu presa, directoarea Manon Cristoloveanu evitând să discute cu jurnaliștii. Simultan cu funcția de director adjunct la DGASPC Galați, Ciprian Groza își exercită, în același birou, și calitatea de medic de familie în comuna Cuca, situată la 40 km de Galați. Frecvent, sătenii din Cuca vin la sediul DGASPC Galați pentru a-și lua rețetele și trimiterile pentru analize de la medicul lor de familie. „Ne pomenim frecvent pe holurile direcției cu săteni care ne întreabă unde e cabinetul domnului doctor, pentru că vin să-și ia rețetele“, ne-a declarat o funcționară.

 

„Legea tăcerii“ la Protecția Copilului Galați

Groza nu este la primul derapaj. El a mai dat declarații controversate și cu prilejul altor scandaluri în care au fost implicați angajați ai DGASPC Galați. Unul dintre acestea s-a produs în 2014, la Centrul de Plasament nr. 3 din Galaţi, numit în presă „Centrul groazei“. Directoarea centrului, Mioara Gheorghiu, sesizase anumite modificări în comportamentul copiilor și înregistrase audio ceea ce se întâmpla în lipsa sa. Astfel a transmis conducerii DGASPC un raport prin care semnala că „în centru aveau loc abuzuri fizice, însemnând bătăi cu palma sau cu obiecte precum lingura sau băţul, dar şi abuzuri emoţionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor, intimidări cu violenţă fizică, ameninţări cu moartea“. Gestul directoarei a fost urmat de o puternică reacţie a „sistemului“ împotriva sa. Ciprian Groza a avut o ieşire nervoasă în stilul politrucilor din anii ᾽50, acuzând că „a fost o metodă securistă folosită de doamna director“.

Prin decizia 297/19.02.2014, Mioara Gheorghiu a fost suspendată din funcție, apoi Comisia de Disciplină a hotărât desfacerea contractului de muncă. Fosta directoare a contestat în instanță atât decizia de suspendare din funcție, cât și desfacerea contractului de muncă. În dosarul nr. 1.682/121/2014, instanța de la Tribunalul Galați a pronunțat sentința nr. 1342/10.10.2014, prin care a anulat decizia 297/19.02.2014 și a obligat DGASPC să-i plătească Mioarei Gheorghiu „drepturile salariale cuvenite pe perioada suspendării contractului individual de muncă“. Fosta directoare a rămas în afara sistemului de protecție a copilului pentru că a încălcat „legea tăcerii“ impusă la DGASPC Galați.

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă