3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDin ianuarie, laptele stă sub lupa UE

Din ianuarie, laptele stă sub lupa UE

Producătorii trebuie să livreze lapte care îndeplineşte criteriile de calitate ale Uniunii Europene de la începutul acestui an. Din cele 64 de unităţi de procesare care au beneficiat de o perioadă de tranziţie pentru conformare, 51 au reuşit să respecte normele iar 13 au fost închise.

Laptele crud destinat vânzării către consumatorul final trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie.

Potrivit Autorităţii Sanitară Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a derulat o campanie privind igiena laptelui în vara anului trecut, pentru obţinerea laptelui conform cu cerinţele UE trebuie respectate o serie de condiţii precum: păstrarea curăţeniei în adăpostul vacilor, îndepărtarea resturilor de furaje înaintea mulsului, vacile nu trebuie hrănite cu fân sau paie în timpul mulsului, aşternutul de paie nu trebuie schimbat în timpul mulsului, trebuie verificat dacă vacile prezintă boli ale ugerului, ugerul trebuie spălat şi şters cu un prospop curat, iar coada animalului trebuie legată în timpul mulsului. În plus, cel care mulge trebuie să se spele pe mâini, să poarte un halat curat şi, în cazul în care are răni deschise, să aibă bandaje rezistente la apă sau să poarte mănuşi de protecţie, să spele cu detergent şi să clătească bine găleţile în care ajunge laptele, dar şi să elimine primele jeturi de lapte.

Odată muls, laptele trebuie filtrat şi depozitat în vase curate, acoperite, într-o cameră separată de adăpostul vacilor, şi răcit imediat la o temperatură de maxim 8 grade Celsius atunci când este colectat zilnic, iar în caz contrar, la 6 grade. Cei care nu deţin echipamente adecvate pentru răcirea şi păstrarea laptelui trebuie să îl transporte cât mai repede la centrul de colectare, arată ANSVSA în materialele informative din campanie.

Reguli pentru „lăptarii” din pieţe

Producătorii care vând lapte crud direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine şi un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului, cu cerinţele legislaţiei. Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli.

Peisaj după conformare

Din totalul celor 64 unităţi de procesare lapte care au beneficiat de perioadă de tranziţie, 51 de unităţi procesează acum lapte “conform” şi au fost publicate pe site-ul ANSVSA, la rubrica unităţi aprobate pentru schimburi intracomunitare, în timp ce 13 unităţi de au fost închise, pentru că nu au îndeplinit condiţiile necesare.

În prezent, în România există 168 de unităţi de procesare lapte autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare publicate pe site-ul ANSVSA, la rubrica unităţi aprobate pentru schimburi intracomunitare, Secţiunea 9 – Lapte crud şi produse lactate.

Cele mai citite

FCSB încheie anul cu victorie, dar nemulțumită de diferența de scor. „Obiectivul era primul loc”

FCSB a învins Poli Iași cu 2-0 în ultima etapă din 2024, dar atât antrenorul Elias Charalambous, cât și căpitanul Darius Olaru au recunoscut...

Două băuturi populare pot ajuta la prevenirea cancerului de cap și gât

Un studiu recent publicat în jurnalul "CANCER" al Societății Americane de Cancer oferă vești bune pentru iubitorii de cafea și ceai: aceste două băuturi...

Programul supermarketurilor în perioada Crăciunului

Programul supermarketurilor în perioada Crăciunului. Supermarketurile din România își ajustează programul de funcționare, oferind posibilitatea clienților să-și organizeze cumpărăturile în mod eficient. Carrefour, Kaufland...
Ultima oră
Pe aceeași temă