21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDesi raporteaza profituri in crestere, preturile companiilor listate s-au injumatatit

Desi raporteaza profituri in crestere, preturile companiilor listate s-au injumatatit

» Panica, speculatiile si vanzarile agresive au continuat si miercuri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care s-a depreciat cu inca 4% la nivelul indicilor si capitalizarii, iar de la inceputul anului cele mai importante companii au pierdut jumatate din valoarea de piata.

Principalii actori ai pietei de capital gasesc total inexplicabila aceasta evolutie puternic descendenta, situatia fiind mai grava decat in 1998, cand economia locala s-a confruntat cu o criza. "Evolutia pietei e total inexplicabila, nu are nici un suport real, stiintific. Daca piata tot scade, ma intreb cine vinde? Ori vinde in paguba, ori era in piata de mai mult de patru ani", a spus Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

"Nici in 1998, cand am avut o criza in economia romaneasca, cu inflatie de trei cifre, Bursa nu a fost atat de afectata. Evolutia negativa de pe bursele internationale, dublata de panica investitorilor romani, a facut ca Bursa sa sufere cele mai mai scaderi din lume inca din februarie. Capitalurile speculative, desi nu sunt mari, au o influenta semnificativa cand piata nu are adancime. Un motiv al fragilitatii Bursei ar fi si lipsa investitorilor institutionali romani (fondurile mutuale si cele de pensii), sector ce nu a fost incurajat sa se dezvolte mai deloc de catre politicienii romani", a explicat Adrian Simionescu, director  la Vienna Investment Trust.

In ultimele trei sedinte, piata s-a depreciat cu 10%, analistii fiind de parere ca un mare investitor a iesit din piata. Vestea buna este ca a cam terminat de vandut. "In ultimele zile s-au schimbat unele portofolii, pe tendinta descendenta, ceea ce a condus la scaderi pronuntate. Din piata se pare ca a iesit un investitor mare, la un pret dictat de cumparatori, si se crede ca a cam terminat de vandut", a spus Simionescu.

Banca Transilvania, mai ieftina decat banca falimentara IndyMac
Desi a incheiat anul 2007 cu un profit-record, iar pentru primele sase luni a raportat un castig net de peste 111 milioane lei (31 milioane euro), in crestere cu 40%, Banca Transilvania a scazut pana la aproape jumatate din valoarea pe care o avea la inceputul anului. "Cu toate ca a anuntat rezultate pozitive, in crestere semnificativa, Banca Transilvania a ajuns sa se tranzactioneze la un pret mai mic decat cel al bancii ipotecare americane IndyMac, recent declarata in faliment. Se tranzactioneaza emotional, pe fondul lipsei unei culturi financiare", a adaugat Simionescu. Cele mai afectate actiuni de pe Bursa sunt cele ale Broker Cluj, care au pierdut 77% de la inceputul anului, desi a raportat profit de peste 2,8 milioane lei si o crestere a activului net.

Nici actiunile unor companii strategice, care detin monopol in industria energetica, nu au scapat de scaderi, Transelectrica pierzand peste jumatate (52%) din valoare, iar Transgaz, cu toate ca a derulat cea mai de succes oferta publica (IPO), suprasubscrisa de 28 de ori, a coborat sub pretul din oferta.

SIF-urile, la jumatate din valoarea activului net
SIF-urile au incheiat primele sase luni cu un profit cumulat de 317 milioane lei dupa ce in iunie le-au intrat dividendele de la BCR si BRD. Averea SIF-urilor la finele lunii iunie era de 9,83 miliarde lei, in scadere cu 14,5% fata de decembrie 2007. Totusi, de la inceputul anului, SIF-urile au pierdut 53,4% si au ajuns sa se tranzactioneze la aproximativ jumatate din valoarea activului net. Cea mai mica valoare de piata raportata la activul net o are SIF3 Transilvania, titlurile companiei tranzactionandu-se cu un discount de 55%. Intr-o situatie similara se afla si SIF4 Muntenia, ale carei actiuni au un discount de 53%. Celelate SIF-uri se tranzactioneaza cu 48% (SIF1 Banat-Crisana), respectiv cu 45% (SIF2 Moldova si SIF5 Oltenia) sub valoarea activului net.

Pe plan extern, bursele din Frankfurt si Paris recuperau mai mult de 1% din pierderile de 24%, respectiv de 28% de la inceputul anului, pe fondul scaderii pretului petrolului si al intaririi dolarului. Indicii americani au deschis pe crestere cu peste 1% dupa declaratiile sefului Federal Reserve, Ben Bernanke, care nu exclude o interventie in piata valutara, in anumite conditii. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă