10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDesecretizarea documentelor Roşia Montană: Detalii importante rămân secrete. Ministrul Şova spune că...

Desecretizarea documentelor Roşia Montană: Detalii importante rămân secrete. Ministrul Şova spune că va vota pentru acest proiect

UPDATE. Şova: În licenţa de exploatare dată în anul 1999 nu există nicio prevedere privind protecţia mediului şi a patrimoniului cultural.

Se spune doar la mediul general că să protejăm mediul

Dacă vrem să exploatăm aurul singuri, este nevoie de o investiţie de 1,9 miliarde de dolari.

Şova:S-ar putea să votez împotrivă dar cred că acest proiect ar trebui făcut. Senatorul Şova va spune DA. Înafară de licenţa de exploatare, totul va fi dat publicităţii. În aproximativ o săptămână vor fi publice.Asta în cazul în care se va vota liber.

—-

Şova. dacă nu spunem care sunt riscurile, ne vom trezi cu nişte oameni care vor spune că nu au fost informaţi corect. Într-o investiţie, se pot cere ca despăgubiri banii investiţi şi cei care puteau fi câştigaţi, demonstrat

Şova: Am obosit să dau explicaţii despre mama mea, dar vă pun la dispoziţie un raport al Roşia Montana care a dat dezminţire referitor la faptul că mama mea este reprezentantul Gold Corporation.

Satul român, în cazul unui litigiu se va afla într-o poziţie dificilă.

—-

Şova: nu vreau să dau idei investitorilor străini, dar este posibil să ne dea în judecată. Nu vom avea o poziţie uşoară. Nu pot avea orice pretenţii. Problema noastră  mare este că atunci când le luăm în considerare un astfel de proiect, trebuie să luăm în considerare că Gabriel Resources este listat pe bursa din Toronto.

Ponta: Nu mă interesează interesele unei firme private. Mă interesează ce poate să câştige sau ce poate să piardă statul român.

Obligaţia mea, ca şi co-preşedinte al USL şi ca prim-ministru este de a prezenta toate datele actuale după care vom lua o decizie politică.

De la participaţia de 19 % s-a renegociat pîna la 25 %. La garanţiile de mediu s-a negociat la 186 de milioane de euro. Trebuie discutat dacă este sustenabil economic. Nivelul redevenţei de 6% este nivelul maxim.

Licenţa, conform legilor României rămâne secretă, însă nu mai este nimic secret după ceea ce v-am spus.

—–

Referitor la declaraţiile lui Crin Antonescu, Ponta spune că USL nu se va rupe. El spune că sunt momente de tensiune şi este nevoie de normalitate şi dialog. Dacă este cineva de la PSD care-l critică în public pe Antonescu, am reacţionat imediat.

Discutăm despre toate lucrurile importante.

—-

Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului, vreau să fac câteva precizări, Licenţa de exploatare emisă de către Guvernul României în 1999 şi transferată către Roşia Montană Gold Corporation sub semnătura miniştrilor aflaţi atunci la guvernare este confidenţială, însă eu consider că anumite aspecte de interes public.

Durata licenţei este de 20 de ani.

Redevenţa este de 2%, renegociat la 6%.

Litigiile vor fi rezolvate la Viena la camera Economică Federală din Viena.

Este foarte clar că proiectul nu se va realiza. Am la dispoziţiile înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete, nu publicitate, făcute de companie, 550 de milioane de euro.

Protecţia patrimoniu pe care România trebuie să acopere ecologizarea. 480-500 de milioane de euro.

În baza Buisness plan-ului este de 3,6 miliarde de euro. Nu le putem trece la pierderi pentru că nu le avem.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă