19.6 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeputaţii au periat ordonanţa creditelor

Deputaţii au periat ordonanţa creditelor

Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor a adus câteva amendamente mai degrabă formale ordonanţei 50 urmând să discute punctele “grele” abia marţi.

Miercuri şi joi, legea de aprobare a ordonanţei 50/2010 privind creditele pentru populaţie a fost discutată în comisia de fond fără a suferi amendări substanţiale. Deputaţii din comisia de buget finanţe, care urmează să întocmească forma finală a legii ce va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, au modificat unele articole care se referă la obligaţiile băncilor în privinţa felului în care îşi informează clienţii. A fost adusă în discuţie, însă fără success, şi o modificare substanţială. Unul dintre deputaţii PSD a propus limitarea aplicării legii la creditele de până în 300.000 de euro având în vedere că Directiva Europeană care a fost sursa de inspiraţie pentru lege se aplică pentru creditele de până la 75.000 de euro. Legea românească nu impune nici o limită în acest sens. Într-o nouă şedinţă, care va avea loc marţi, deputaţii vor trece la discutartarea punctelor “grele” din ordonanţă printre care se numără dreptul Protecţiei Consumatorului de a suspenda activitatea unor bănci sau aplicarea legii inclusiv pentru creditele deja contractate. Cele două puncte au fost contestate aprig atât de Banca Naţională şi de băncile comerciale cât şi de Fondul Monetar Internaţional care consideră că, în actuala ei formă, ordonanţa de urgenţă 50/2010 ar pune în pericol stabilitatea sistemului bancar. De altfel, BNR a trimis recent o scrisoare Camerei Deputaţilor prin care solicită să se excludă din lege dreptul ANPC de a sancţiona băncile cu suspendarea activităţii.

Principalele modificări aduse legii:

Băncile sunt obligate să explice ” sub forma unei note” eventualele neclarităţi sesizate de clienţi în contractile de împrumut.

În alineatul I articolul 35 care prevede că “se interzice majorarea comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricăror altor costuri” se introduce sintagma ” unilateral de către creditor” după “se interzice majorarea costurilor”

Ordonanţa nu se mai aplică decât tangenţial Caselor de Ajutor Reciproc

Toate menţiunile din contracte vor fi scrise cu dimensiunea 12 a fontului Times New Roman

A fost introdus un alineat nou în care se specifică faptul că informaţiile precontractuale nu trebuie să conţină termeni şi expresii tehnice prin care consumatorul să fie indus în eroare.

Bonitatea clientului va fi reanalizată în cazul în care solicită o majorare a liniei de credit, indiferent de suma procentul de majorare. În forma iniţială “majorarea semnificativă” era definită ca o creştere de peste 15% a valorii împrumutului.

Cele mai citite

Data alegerilor prezidențiale, încă incertă. Coaliția se reunește joi în ședință pe tema calendarului alegerilor prezidențiale și parlamentare

După două zile de dezbateri cu partidele parlamentare, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în ședința de joi a coaliției se vor prezenta variantele...

Măsură controversată. Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile „orientată spre creștere”

În timp ce companiile din țările din întreaga lume încearcă să implementeze ideea de a lucra doar 4 zile pe săptămână, în Grecia angajaților...

Lasconi – balaurul cu două capete (unul spre dreapta și altul spre stânga)

Ilustrație: Marian Avramescu După ce a făcut baie de mulțime la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, președintele Partidului Social...
Ultima oră
Pe aceeași temă