12.9 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeficitul fiscal poate cobori ratingul Romaniei

Deficitul fiscal poate cobori ratingul Romaniei

Agentia de evaluare Standard&Poor’s avertizeaza Romania ca i-ar putea reduce ratingul de tara din cauza obiceiului Guvernului de a cheltui masiv pe ultima suta de metri, producand astfel un deficit fiscal care nu poate fi estimat. S&P a lansat ieri un avertisment comun  statelor ale caror guverne au adoptat politici fiscale prociclice (in care Guvernul tinde sa-si accelereze cheltuielile spre finele anului fiscal), "printre care se numara Romania si Lituania, care se confrunta cu presiuni negative asupra ratingurilor de tara". Rezultate bugetare "in curs de inrautatire, in state cu dezechilibre ridicate ale finantelor publice si cu grade ridicate de indatorare, cuplate uneori cu o flexibilitate fiscala redusa, precum Franta, Grecia, Ungaria si Italia, vor conta in calculul ratingurilor, in pofida unor imbunatatiri inregistrate in cazul ultimelor trei.

 

Presiuni negative similare se aplica si in cazul tarilor ale caror guverne nu au urmat un calendar de cheltuieli organizate, cum ar fi Romania si Lituania", au afirmat oficialii S&P.  Totusi, spune S&P, pozitiile bugetare ale celor 27 de state membre ale UE s-au imbunatatit in ultimii ani, in principal pe fondul cresterii economice accelerate si al majorarii veniturilor. Romania a afisat un deficit fiscal de 2,33% din produsul intern brut (PIB). Pentru acest an autoritatile estimeaza un deficit fiscal considerat "optimist" de analisti, de 2,3% din PIB.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă