4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeficitul de cont curent - aproape 11 miliarde de dolari

Deficitul de cont curent – aproape 11 miliarde de dolari

Consensus Economics, organizatie care grupeaza previziunile macroeconomice ale unor banci si institutii internationale, a imbunatatit, din nou, estimarile privind cresterea economica a Romaniei din acest an, insa prognozele privind deficitul de cont curent au continuat sa se inrautateasca.
Consensus Economics, fondata in 1989, este cea mai mare institutie de sondaje economice de pe plan mondial. In fiecare luna, Consensus analizeaza previziunile a peste 700 de economisti. In cel mai recent raport, Consensus a grupat estimarile a noua banci si institutii internationale – Economist Intelligence Unit (EIU), Global Insight, Raiffeisen Zentralbank, ABN Amro Romania, ING Financial Markets, DIW Berlin, Goldman Sachs, EFG Eurobank si UniCredit Markets & Investment Banking .
– Cresterea economica – media estimarilor celor noua banci si institutii internationale privind cresterea economica este de 6,8%, peste nivelul anticipat in urma cu doua luni, de 6,4%. Cea mai optimista prognoza, care indica un avans de 7,8%, apartine analistilor de la UniCredit, la polul opus plasandu-se economistii Goldman Sachs, cu 5,5%. Pentru anul viitor, avansul Produsului Intern Brut (PIB) este anticipat la 5,9%, comparativ cu prognoza de 5,4% anuntata anterior. In prognoza de toamna, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o crestere economica de 7%, cu un punct procentual peste nivelul anticipat in primavara acestui an, avansul PIB pentru anul viitor fiind plasat la 6,5%.
– Inflatia – estimarile privind nivelul mediu al inflatiei sunt similare cu cele prezentate de Consensus in urma cu doua luni, cresterea preturilor fiind anticipata la 6,7% pentru acest an, sub nivelul mediu anticipat de CNP, de 6,8%. Pentru 2007, inflatia medie anuntata de economistii citati de Consensus este cu 0,5 puncte peste cea anuntata de CNP, de 5%.
l Deficitul de cont curent – Consensus a revizuit in sens negativ estimarile, indicand pentru acest an un deficit de 10,9 miliarde dolari, cu 0,2 miliarde dolari peste nivelul anuntat in urma cu doua luni. Anul viitor, deficitul va continua sa se adanceasca, ajungand la 12,6 miliarde dolari.
– Balanta comerciala – evaluarea prezentata de Consensus modifica si prognoza privind balanta comerciala pentru 2006 si 2007. Astfel, deficitul comercial (calculat ca diferenta intre importurile si exporturile FOB) urmeaza sa se plaseze la 11,6 miliarde dolari, fata de 12,8 miliarde dolari, nivel anuntat in urma cu doua luni.
– Productia industriala – in opinia analistilor internationali, productia industriala va cunoaste un avans de 5,9% in acest an, sub nivelul anticipat in urma cu doua luni, de 6,1% si sub cel anuntat de CNP, de 6,3%.
– Rezervele valutare – previziunile privind rezervele valutare au fost revizuite in sens pozitiv, de la 23,8 miliarde dolari in luna septembrie, la 25,2 miliarde dolari pentru sfarsitul acestui an. Pentru 2007, analistii preconizeaza rezerve de 27 miliarde dolari.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă