7.3 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeficitul bugetar a urcat la 1,77% din PIB după 11 luni

Deficitul bugetar a urcat la 1,77% din PIB după 11 luni

Execuţia bugetului general consolidat după primele 11 luni s-a încheiat cu un deficit de 10,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB, faţă de un nivel de 2,8% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,19% la finele lunii octombrie, a anunţat vineri Ministerul Finanţelor Publice (MFP), conform Mediafax.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011.

Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 607,3 miliarde lei, astfel că Guvernul are la dispoziţie pentru ultima lună a anului un spaţiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de aproape 2,6 miliarde lei pentru a se încadra în ţinta de deficit.

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 175,4 miliarde lei la 11 luni, reprezentând 28,8 % din PIB, în creştere cu 7,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,6 puncte procentuale ca pondere în PIB, se arată într-un comunicat al MFP.

Veniturile fiscale au crescut cu 10,9% în termeni nominali, pe fondul evoluţiilor favorabile la impozit pe venit (+11,6%), taxa pe valoarea adăugată (+7,6%), accize (+7,3%) şi impozit pe profit (+5,8%).

“Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, semnificativ datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii”, se spune în comunicat.

Veniturile nefiscale au avansat cu 6,35% în termeni nominali faţă de anul trecut, iar ca pondere în PIB s-au situat la acelaşi nivel.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat evoluţii ale veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+3,1 %) şi ale celor nefiscale (+11,8%).

Totodată, contribuţiile de asigurări au ajuns la 47,1 miliarde lei, cu 3,1% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent.

“Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au fost de 5,5 miliarde lei, în creştere cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Încasările au fost influenţate de presuspendarea unor programe operaţionale şi a corecţiilor aplicate unor cheltuieli aferente acestora”, se precizează în comunicat.

Totodată, cheltuielile au însumat 186,2 miliarde lei, respectiv 30,6% din PIB, fiind mai mari cu 3,8%, dar ca pondere în PIB s-au redus cu 0,4 puncte procentuale.

S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut la proiectele finanţate din fonduri UE (25,3%), dobânzi (22%) şi bunuri şi servicii (10,8%).

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut la administraţiile locale precum şi la fondul naţional de sănătate, ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente.

Majorarea cu 8% a salariilor bugetarilor, din iulie, şi acordarea unor drepturi salariale în urma unor hotărâri judecătoreşti au sporit cheltuielile de personal cu 5,7% comparativ cu intervalul similar al anului precedent.

Cheltuielile pentru investiţii, inclusiv cele de capital, şi pentru programele de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe au fost de 30,2 miliarde lei (5% din PIB), în creştere cu 5,5% în termeni nominali.

Cele mai citite

FSB acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat miercuri British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii...

FSB acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat miercuri British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii...

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă