12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeclinul din constructii va continua si in primul semestru

Declinul din constructii va continua si in primul semestru

Piata constructiilor a scazut in 2009 cu 17% fata de anul precedent, iar pentru 2010 este prognozat un declin de 8-9%, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).  Analistii imobiliari considera ca nu vom asista la o revenire a pietiei constructiilor mai devreme de toamna acestui an.

Cifra de afaceri din sectorul constructiilor este estimata pentru 2009 la 12,2 miliarde euro, ceea ce reprezinta o contractie de 17% fata de 2008, mai mult decat dublul contractiei PIB, fapt care a condus si la un declin al ponderii sectorului in PIB cu circa 1%.
Totodata, reprezentantii ARACO estimeaza ca piata va inregistra in acest an un declin de 8-9%, ajungand la o cifra de afaceri probabila de aproximativ 11 miliarde euro. Scaderea este prognozata atat din perspectiva finantarilor probabile, a continuarii reducerii personalului angajat, cat si din cea a eliminarii din piata a unor alte societati prin insolventa sau faliment.
Numarul angajatilor din constructii a scazut in 2009 cu 70.000, de la 420.000 de salariati, la inceputul anului, la 350.000, si continua sa se reduca, a declarat intr-o conferinta de presa presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.

In 2009, peste 20.000 de firme din domeniu au intrat in insolventa, si-au suspendat activitatea sau au dat faliment ca urmare a crizei.
Pentru primele sase luni ale acestui an, presedintele ARACO estimeaza ca numarul angajatilor din domeniu va ajunge la nivelul de 300.000 de salariati.
"Din cauza faptului ca bugetul s-a aprobat cu doua luni intarziere si ca nu se vor incepe proiecte noi, trimestrele I si II sunt compromise. Estimez ca numarul salariatilor va scadea cu 20% fata de 2009, la circa 300.000 de angajati", a precizat presedintele ARACO.
Analistii imobiliari considera ca piata constructiilor nu-si va reveni mai devreme de septembrie-octombrie.
"Scaderea din sectorul constructiilor va continua, iar efectele crizei economice se vor simti in continuare. Trebuie mentionat ca scaderea prognozata de antreprenori pentru acest an se raporteaza la o alta perioada cu scaderi importante, 2009 fiind anul in care criza a determinat scaderi importante ale activitatilor din constructii si mii de falimente ale unor companii de profil. Cel mai devreme in toamna, probabil vor aparea semnele unei redresari", ne-a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
Potrivit datelor Biroului european de statistica – Eurostat, Romania a avut, in noiembrie 2009, cea mai mare scadere anuala din Uniunea Europeana a sectorului de constructii, de peste trei ori mai puternica decat media inregistrata in cele 27 de state membre. Insa, luand
in calcul  evolutia lunara, fata de octombrie, Romania
a inregistrat a treia crestere din UE.
Sectorul constructiilor s-a contractat, in UE, cu 6,7% in noiembrie 2009 fata de aceeasi luna a lui 2008, iar in zona euro a scazut cu 8%.
Statele membre cu cele mai accentuate scaderi anuale sunt Romania (-24,4%), Bulgaria (-22,5%), Slovenia (-18,1%) si Spania (-16,5), iar singurele state membre care au inregistrat cresteri sunt Polonia (8,8%), Cehia (6,4%) si Germania (3,8%).
In noiembrie, fata de octombrie, constructiile s-au restrans cu 0,6% in UE, respectiv cu 1,1% in cele
16 state din zona euro.
Cele mai importante cresteri lunare au fost inregistrate in Slovacia (13,7%), Portugalia (4,1%) si Romania (2,9%), iar statele membre cu cele mai accentuate scaderi sunt Slovenia (-4,5%), Spania (-3,5%) si Bulgaria (-1,9%).
Statele membre cu cele mai accentuate scaderi anuale sunt Romania (-24,4%), Bulgaria
(-22,5%), Slovenia (-18,1%) si Spania (-16,5), iar singurele state membre care au inregistrat cresteri sunt Polonia (8,8%), Cehia (6,4%) si Germania (3,8%).

Cele mai citite

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a crescut, dar milioane de oameni sunt în continuare fără acces

Anul trecut, un număr de 14,7 milioane de persoane din România erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 77,1% din populația...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă