7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce vrea DIICOT rejudecarea procesului lui Traian Berbeceanu

De ce vrea DIICOT rejudecarea procesului lui Traian Berbeceanu

Procurorii reclamă, printre altele, incompatibilitatea a doi din cei trei judecători care l-au găsit nevinovat pe fostul șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu de acuzații ca sprijinire a unui grup infracțional, luare de mită sau spălare de bani. Este vorba printre alții și de Horia Șelaru, fost consilier al actualului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ori, potrivit surselor României Libere, în mediul judiciar din Alba Iulia este de notorietate relația bună dintre Berbeceanu și Kovesi. Șelaru este judecătorul care l-a și pus în libertate pe polițistul arestat inițial la cererea DIICOT Alba Iulia

 

În martie începe la Înalta Curte de Casație și Justiție ultima fază a procesului în care fostul comisar șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu este judecat pentru sprijinre a unui grup infracțional organizat, luare de mită, fals în înscrisuri și complicitate la delapidare.

Procesul se anunță a fi unul spectaculos deoarece procurorii DIICOT, cei care l-au trimis în judecată pe Berbeceanu, cer rejudecarea dosarului susținând că prima fază a judecății, în care polițistul a fost găsit nevinovat de toate acuzațiile aduse, a fost grav viciată de mai multe nereguli majore.

În același proces cu Berbeceanu este judecat și fostul procuror șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan care a fost trimis în judecată de DNA pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu după ce ar fi cerut arestarea șefului BCCO Alba Iulia fără probe.

Situația a fost posibilă după ce președintele completului de judecată, judecătorul Horia Valentin Șelaru, care fusese învestit să judece doar dosarul lui Ioan Mureșan, a dispus din oficiu conexarea la dosarul fostului procuror șef al DIICOT Alba Iulia a dosarului comisarului Berbceanu, care fusese trimis inițial la Tribunalul București.

În dosarul DIICOT au mai fost trimiși în judecată alături de Berbeceanu soții Gheorghe și Anca Rusu, protejații comisarului, și Adrian Mihalache, polițist la BCCO Alba Iulia, acuzat de mărturie mincinoasă în favorarea comisarului.

Procurorii structurii centrale a DIICOT reclamă cel puțin patru vicii majore în cercetarea judecătorească pe situația lui Traian Berbeceanu și cer rejudecarea părții de dosar care îl privește pe fostul șef al BCCO Alba Iulia.

Primul motiv de nelegalitate al hotărârii de achitare este reprezentat de incompatibilitatea judecătorului de drepturi și libertăți care nu poate participa în aceeași cauză și în procedura de cameră preliminară și la judecata cauzei în fond sau în căile. Practic, doi dintre cei trei judecători care au decis că Berbeceanu e nevinovat se mai pronunțaseră anterior și pe măsurile preventive din dosar ceea ce face ca potrivit Codului de procedură penală ei să devină incompatibili.

În imagine Traian Berbeceanu (prim plan) la o descindere alături de Laura Codruța Kovesi pe vremea când  actuala șefă a DNA lucra în cadrul DIICOT. Foto- stiripesurse.ro

 

Completul care a soluționat dosarul a fost compus din judecătorii Horia Șelaru, Iulian Dragomir și Francisca Vasile. Doar că, arată DIICOT, Horia Șelaru și Dragomir s-au mai pronunțat de mai multe ori pe măsurile preventive cerute de procurori în cazul lui Berbeceanu în timpul urmăririi penale.

Printre altele, Șelaru a condus și completul de judecată care a dispus eliberarea din arest a fostului șef al BCCO Alba Iulia, eliberare survenită după ce devenise oficial și public faptul că DNA începuseră cercetările față de procurorul Ioan Mureșan, adică cel care ceruseră arestarea lui Berbeceanu.

Pe de altă, pe lângă problemele invocate de DIICOT, surse judiciare au declarat pentru România Liberă că în mediul judiciar din Alba Iulia este de notorietate relația bună dintre Traian Berbeceanu și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Iar Horia Șelaru, înainte de a deveni judecători, a fost procuror și chiar consilier al Laurei Codruței Kovesi în perioada când aceasta a ocupat funcția de Procuror General al României.

 

La Înalta Curte DIICOT a fost scoasă din joc pentru 32 de termene

 

DIICOT mai arată în motivele în care contestă sentința de achitare a lui Traian Berbeceanu că în urma măsurilor de conexare dispuse de judecătorul Horia Șelaru instituția a fost lipsită de reprezentare în sala de judecată în perioada 21 ianuarie 2015 – 21 octombrie 2015.  Mai exact, de la proces în perioada amintită a lipsit un procuror DIICOT de ședință care să susțină acuzațiile aduse prin rechizitoriu lui Traian Berbeceanu.

Potrivit calculelor făcute de DIICOT de la momentul reunirii dosarului DNA în care a fost judecat Ioan Mureșan cu cel al DIICOT unde era judecat Traian Berbeceanu și până când unui procuror DIICOT i s-a permis să participe la ședința de judecată s-au derulat 32 de termene de judecată.

În perioada când din sala de judecată a lipsit un procuror de la combaterea crimei organizate, completul condus de Horia Șelaru a audiat 73 de martori, printre care s-au aflat procurori, polițiști de la BCCO Alba Iulia și șefi din Serviciile de Informații. Ori audierea s-a făcut fără posibilitatea ca DIICOT să pună întrebări pentru aflarea adevărului în această cauză. Prezența unui procuror DIICOT era extrem de importantă și din perspectiva faptului că mulți din martorii audiați la DIICOT s-au dus apoi la DNA unde au declarat că la DIICOT Alba Iulia s-ar fi făcut presiuni asupra lor.  Tot în perioada lipsă a fost audiat și Traian Berbeceanu fără ca cineva de la DIICOT să îi poată pună întrebări și în plus completul condus de Horia Șelaru s-a pronunțat pe cererea de probe a lui Berbeceanu& co față de acuzațiile care i se aduceau fără ca Direcția să poată emită un punct de vedere.

De asemenea, DIICOT susține că judecătorii nu și-au motivat excluderea unor mijloace de probă cum ar fi analiza procedurii de retragerii a avizului de poliție judiciară pentru Traian Berbeceanu, retragere care s-a făcut pe fondul apariției mai multor nereguli în activitatea comisarului. Alte mijloace de probă excluse nelegale, spune DIICOT, ar fi declarațiile mai multor martori printre care fosta șefă a DIICOT Alba Iulia, Danusia Boicean. Întâmplător sau nu, Danusia Boicean a ajuns în prezent șefă a Serviciului Teritorial Alba Iulia a Direcției Naționale Anticorupție.

 

Judecătorul Horia Șelaru, omul de care se leagă libertatea lui Traian Berbeceanu

Cele mai citite

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...

Mesajul transmis de președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Crăciunului

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 24 decembrie 2024, un mesaj cu prilejul Crăciunului. "Crăciunul este o sărbătoare a generozității și a compasiunii, a...

Spectacol cosmic: O sondă NASA va survola Soarele, în Ajun de Crăciun, la o distanță record

Această apropiere extraordinară de Soare face parte din misiunea sondei de a studia atmosfera solară Sonda spațială Parker, dezvoltată de NASA, atinge pe 24 decembrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă