12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce vor romanii perfectionari

De ce vor romanii perfectionari

Liviu M., in varsta de 29 de ani, lucreaza intr-o institutie bancara de sase ani si urmeaza cursurile masterului "Geopolitica si relatii economice internationale" de la Academia de Studii Economice din Bucuresti. "Masterul imi asigura o perspectiva mult mai larga asupra contextului economic la nivel global. Pot intelege si anticipa mai bine anumite reactii ale unor state in diferite situatii", explica Liviu M. El intentioneaza sa urmeze si cursurile de analist financiar pentru politica de investitie (acreditate international), care-l vor ajuta atat profesional, cat si financiar. "Dincolo de specializarea fixa, imi doresc sa am si o perfectionare complementara domeniului meu de activitate", mai spune Liviu M. Tanarul este convins ca perfectionarea profesionala nu inseamna sa te specializezi strict pe un domeniu, ci sa urmaresti si altele, conexe.

Cursurile pot consolida jobul
Urmarea unor cursuri de specializare este binevenita, chiar daca este criza. "In aceasta perioada dificila, angajatorii prefera sa-i pastreze in echipa pe cei mai bine pregatiti", argumenteaza Liviu M. Trainerul Marian Rujoiu, managerul companiei Extreme Training, spune ca romanii vor perfectionari din mai multe cauze: le este consolidat jobul, le cresc sansele de promovare, vor sa aiba satisfactia de a se perfectiona. Marian Rujoiu precizeaza insa ca romanii devin reticenti in momentul in care angajatorul le impune anumite cursuri de perfectionare.

De la teorie la practica, drum greu
De prea multe ori trainingul este vazut ca fiind doar o simpla activitate, intr-o sala de clasa in care se combina tehnici neaplicabile la locul de munca. Cata vreme managerii directi nu se implica in stabilirea unor obiective concrete, particularizate din activitatile zilnice, "perfectionarea" este in zadar. "Un rol extrem de important il are superiorul direct. El trebuie sa ofere oportunitatea aplicarii cunostintelor si suportul continuu pentru dezvoltarea deprinderilor. Este nevoie de implicarea directa a sefului, lucru care nu se intampla prea des pe la noi", este de parere Paul Iovita, director general la compania Best Consulting, membru in HR Club.

"Altceva, ce mai stii sa faci?"
La interviu, recrutorii va intreaba "altceva, ce mai ce stii sa faci, pe langa diploma care trebuie s-o ai?". si asta pentru ca diferentierea candidatilor nu tine de nota de la licenta, ci de experienta acumulata. "In filmul «Practice», in care joaca celebrul om de afaceri Donald Trump, apare expresie «school smart and street smart». «School smart» sunt cei toba de carte, de care avem nevoie in anumite pozitii. Insa exista o nevoie si de multi «street smart», adica de angajati care se pot descurca. Acesti salariati, daca primesc un proiect in brate, fac ceva cu el", explica trainerul Octavian Pantis, managing director la compania de training TMI Romania.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă