2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce recomandarea este buna, iar pila - nu

De ce recomandarea este buna, iar pila – nu

"Iar a adus seful o pila la serviciu" sau "M-a dat afara din cauza unei pile care trebuia sa ocupe postul" sunt doar doua dintre plangerile care se aud destul de des cu referire la felul in care se fac angajarile.
Specialistii in resurse umane si consilierii in cariera spun insa ca foarte multi romani nu fac diferenta dintre pila si recomandare, desi aceasta este foarte mare.
In primul caz, persoana care te propune pentru job iti face, pur si simplu, un favor. "Practic, nu meriti slujba respectiva pentru ca nu ai calitatile necesare", spune Eduard Ezeanu, consilier in cariera al CareerExperts.
In al doilea caz, cel care va propune pentru un job o face pentru ca va cunoaste ca bun profesionist si considera ca aveti calitatile necesare.

Se sar etape din recrutare
Specialistii afirma ca recomandarea ajuta foarte mult in cariera, mai ales ca posturile se obtin mai repede. Uneori, se sar etape din recrutare doar pentru ca un angajat considerat competent are o parere foarte buna despre candidat. "Majoritatea angajatorilor au implementat chiar un program special prin care recompenseaza salariatii care fac recomandari pentru angajarea unor prieteni, colegi", spune Vivien Untaru, general manager al companiei de recrutare VON Consulting din Bucuresti.
Ea subliniaza faptul ca nu este obligatoriu ca persoana care a fost recomandata sa fie si angajata: "Procesul acesta nu este unul fortat. Cel caruia i se recomanda nu trebuie sa si accepte ori sa faca anumite favoruri sau sa plateasca polite".

Competente, nu nepotisme
La randul lor, managerii sustin ca este indicata angajarea pe baza de recomandare. "In cazul in care candidatul trece si de teste, si de interviu, si mai are si o recomandare, categoric va avea un avantaj. Ca patron, este firesc sa vreau sa angajez oameni competenti, pentru care cineva garanteaza din punct de vedere profesional. Nu ma intereseaza deloc sa ocup postul respectiv doar pentru ca nepoata prietenului meu nu are loc de munca", explica Fabian Ivanescu, patronul unei firme de constructii din Baia Mare.
Cu toate acestea, spune el, pilele inca se mai folosesc, in special la institutiile de stat. Fenomenul este insa prezent si in unele companii private. "Aici pilele sunt de multe ori situate la nivel superior celui care de obicei ia decizia referitoare la angajare", explica Vivien Untaru.
Ea atrage atentia asupra faptului ca angajatii prin pile se dovedesc a fi, de cele mai multe ori, neperformanti.

Lucrati la imagine si deveniti recomandabil
Pentru ca o persoana sa va recomande unui angajator trebuie sa lucrati foarte mult la imaginea personala. Practic, sa va faceti foarte bine treaba pentru care ati fost angajat, iar oamenii din jurul dumneavoastra sa vada asta. Este necesar sa adaugati si interactiunea cu colegii, in special cu cei care sunt lideri informali.
Sursa: Alin Ghizasan, business-coach

Cele mai citite

AUR intervenție la Consiliul Concurenței pentru vânzarea E.ON Energie România către MVM din Ungaria

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat la începutul acestei săptămâni Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România către...

Manchester City – Everton 1-1. Haaland își „îngroapă” echipa

Manchester City - Everton 1-1. City a remizat cu Everton într-un meci din Premier League, care a deschis programul complet al zilei de Boxing...

Pickford, maestrul penalty-urilor! Cum a știut unde va executa Haaland

Portarul Angliei, Jordan Pickford, demonstrează încă o dată că este un specialist al penalty-urilor Jordan Pickford a reușit să facă din nou istorie, apărarea sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă