17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce plătesc românii cea mai scumpă căldură din Europa

De ce plătesc românii cea mai scumpă căldură din Europa

Parteneriatele Public-Privat ar putea fi soluţia optimă pentru realizarea de investiţii masive în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Potrivit raportului PwC privind „oportunităţile pentru sistemul de furnizare centralizată a energiei termice din România”, în următorii zece ani, investiţiile necesare pentru reducerea pierderilor şi eficientizarea termoficării se ridică la cinci miliarde de euro.

Subvenţiile finanţează ineficienţa

În prezent, în actualul sistem controlat în principal de autoritãtile locale, valoarea investiţiilor anuale întreprinse se ridicã la doar 30 de milioane de euro.

Se estimeazã cã aproape 30% din energia termicã produsã în România se pierde înainte de a ajunge la consumatori, pierderi de trei ori mai mari decât cele înregistrate în alte state europene. Drept consecintã a ineficientei sistemului, costul gigacaloriei în România este cu 20% mai mare decât în alte state membre ale Uniunii Europene.

„Sistemul centralizat de termoficare din România este foarte ineficient si se bazeazã în mare mãsurã pe subventiile de stat pentru a asigura energie termicã la costuri suportabile pentru populaţie” a declarat Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultantã pentru Management, PwC România, unul dintre autorii raportului.

Câţi au renunţat la termoficare

Capitala consumă 37% din energia termică distribuită la nivel naţional, la reţeau de termoficare bucureşteană fiind conectate nu mai puţin de 560.000 de apartamente, peste o treime din totalul apartamentelor racordate la reţeaua centralizată de încălzire din întreaga ţară.

Energia termică pierdută în întreg sistemul ar putea fi suficientă pentru a încălzi gratis, nu mai puţin de 450.000 de apartamente.

În ultimii 15 ani, numărul oraşelor şi comunelor conectate la sistemul centralizat de termoficare a scăzut de la peste 300 de municipalităţi în 1996, la doar 100 în 2010, dintre care 83 sunt oraşe şi 17 sate, se mai menţionează în raportul PwC. Per total, doar 18,37% din populaţia României are acces la energia termică furnizată în sistem centralizat.

Valoarea medie a subvenţiilor acordate la nivel naţional se ridică la 40% din preţul aprobat de distribuţie pentru operatori per Gcal., ceea ce costă bugetul public până la 500 de milioane de EUR anual. În ciuda nivelului ridicat al subvenţiei, cei mai mulţi operatori din domeniu raportează pierderi şi au un grad ridicat de îndatorare, ceea ce împiedică finanţarea investiţiilor necesare în reabilitarea şi optimizarea sistemului.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă