5.1 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce nu se finanţează achiziţia de teren agricol “pe persoană fizică”?

De ce nu se finanţează achiziţia de teren agricol “pe persoană fizică”?

Băncile te împrumută pentru capital de lucru, cumpărarea de utilaje, extinderea fermei dar nu pentru achiziţia de terenuri agricole dacă n-ai experienţă şi afaceri în domeniu, cu excepţia băncii Carpatica care se adresează însă firmelor. Citiţi mai jos de ce nu apare în oferta curentă acest produs şi ce alternative există.

După vâlva creată de fata mai mare a Preşedintelui după obţinerea unui credit generos de la CEC pentru achiziţia de terenuri agricole am încercat să vedem cum este structurată oferta pe acest segment şi de ce nu se înghesuie băncile să crediteze persoanele fizice.

CEC are creditul de investiţii imobiliare care include achiziţia de terenuri printre scopurile sale. Nu se precizează ce fel de terenuri astfel încât decizia de a finanţa sau nu rămâne la latitudinea băncii, de la caz la caz. BCR mi-a retezat-o din start. “Banca nu acordă împrumuturi pentru achiziţia de terenuri agricole” spune Cezar Marin de la departamentul de cumunicare, care ne-a recomandat să optăm pentru alte tipuri de credite în acest sens (credite de nevoi personale). Dezavantajul este în acest caz că sumele sunt modice-câteva mii de euro-iar dobânzile mai mari decât la un ipotecar.

Carpatica are singurul credit explicit pentru achiziţia de terenuri agricole chiar şi de către nou-veniţii în agricultură, numai că nu au acces persoanele fizice la el. Creditul Rădăcini ar putea fi accesat teoretic şi de start-up-uri, are o valoare maximă de 10 milioane lei, poate permite achiziţia şi de terenuri neintabulate fiiind un produs nimerit pentru arendaşi. Cu un an experienţă, firmele pot încerca să se finanţeze pentru cumpărarea de terenuri şi de la Pro Credit Bank (produsul se cheamă Agroinvest).

Ca şi în cazul CEC, au şi alte bănci credite pentru investiţii imobiliare, numai că impun de regulă ca pe respectivul teren să se construiască apoi o casă. La BRD mi s-a spus de pildă că n-am şanse să obţin un împrumut dacă n-am de gând să construiesc ceva pe respectivul teren, dar că pot opta pentru un împrumut de nevoi personale Expresso unde nu trebuie să justifici destinaţia banilor iar dobânda în lei este de 7%. Problema este suma mică ce poate fi accesată, până la 65.000 lei pe 5 ani. Un răspuns asemănător şi de la Raiffeisen-cine vrea teren agricol să ia un împrumut de nevoi personale şi să pună umărul la fărămiţarea proprietăţilor agricole din România.

Cum se explică reticenţa băncilor? Cum nu sunt instituţii de binefacere, acestea finanţează mai mult afaceri şi nu investiţii de la zero. În cazul unei persoane fizice care îşi cumpără teren pentru casă, banca poate vinde atât terenul cât şi locuinţa dacă debitorul nu mai plăteşte. În cazul unei afaceri deja existente, se poate urmări cum s-a descurcat întreprinzătorul, ce rate de profit a avut şi în ce măsură extinderea sa cumpărând alte terenuri e sustenabilă. Or, în cazul unei persoane fizice care cumpără teren agricol, sunt multe incertitudini: se va descurca dacă nu are experienţă? Va obţine profituri care să acopere, cu tot cu subvenţie ratele la credit? Ce execută banca suplimentar dacă nu se mai plătesc ratele iar terenul nu poate fi valorificat repede la un preţ apropiat de cel de achiziţie? Poate un program guvernamental gen Prima Casă (în cazul nostru “Prima sută de hectare”) să schimbe lucrurile.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă