Consiliul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a blocat luni candidatura guvernatorului băncii centrale a Israelului, Stanley Fischer, la postul de director general al instituţiei financiare, refuzând să schimbe regulamentul privind vârsta candidaţilor, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Decizia creşte practic şansele ministrului francez al Finanţelor, Christine Lagarde, favorită pentru ocuparea postului lăsat liber în luna mai de conaţionalul său Dominique Strauss-Kahn.
Board-ul FMI a respins modificările necesare la regulamentul instituţiei pentru a permite unei personalităţi trecute de vârsta de 65 de ani să candideze la şefia Fondului, au declarat pentru Reuters două surse oficiale din consiliul executiv.
Oficialii citaţi au declarat că schimbarea regulilor pentru Fischer (67 de ani) ar fi impus redeschiderea procesului de selecţie, pentru a permite înscrierea în cursă a unor candidaţi mai în vârstă. Regulamentul FMI impune de asemenea ca directorul general al instituţiei să nu aibă mai mult de 70 de ani.
Un comunicat al FMI arată că pe lista scurtă a candidaţilor sunt Lagarde şi Agustin Carstens, guvernatorul băncii centrale a Mexicului, fără vreo menţiune privind candidatura lui Fischer.
Oficialul israelian, care are şi cetăţenie americană, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la şefia FMI. El era considerat un rival serios pentru Lagarde, fiind respectat în cercurile economice internaţionale.
„Consiliul executiv se va întâlni cu candidaţii la Washington şi se va reuni ulterior pentru a face selecţia”, se spune în comunicatul FMI, care reiterează că procesul de desemnare ar trebui să se încheie până la 30 iunie.
Lagarde este susţinută de Europa, care deţine o treime din voturi la vârful FMI, şi de mai multe ţări în frunte cu Indonezia, singura mare economie emergentă care şi-a anunţat sprijinul oficial pentru ministrul francez.
Lagarde ar putea deveni prima femeie care ocupă postul de director general al FMI.
Carstens are sprijinul a 12 ţări din America Latină, inclusiv Columbia.
Actuala cursă pentru şefia FMI este cea mai „fierbinte” din istoria de 65 de ani a instituţiei, însă rezultatul cel mai probabil este menţinerea dominaţiei europene la vârful Fondului. Brazilia, cea mai mare economie sud-americană, nu şi-a anunţat încă sprijinul pentru Carstens.