5 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe 17 ori mai putine tranzactii decat in 2008

De 17 ori mai putine tranzactii decat in 2008

Motive. Teama investitorilor si incrancenarea cumparatorilor blocheaza vanzarile.

Valoarea tranzactiilor realizate pe piata imobiliara s-a ridicat, in primul semestru al anului 2009, la aproximativ 56  milioane de euro, suma care reprezinta cel mai scazut nivel din ultimii ani. Potrivit unui raport al firmei de consultanta CB Richard Ellis, numarul tranzactiilor este de 17 ori mai mic decat cel atins anul trecut.
"Se poate lesne observa ca situatia de pe piata tranzactiilor intre persoane fizice, care au ca obiect unitati de genul un apartament sau o casa, este asemanatoare cu situatia din piata tranzactiilor mari. In ambele cazuri vanzarea se face greu, dupa multe negocieri, astfel ca, in prezent, asistam la o scadere dramatica a tranzactiilor", comenteaza Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House.

El mai spune ca multi dintre marii investitori care au demarat proiecte de anvergura inainte de criza se gasesc azi intr-o situatie dificila. Ei nu reusesc sa vanda locuinte pentru a face profit, dar nici nu vor sa vanda proiectul altui investitor, de teama unui "castig" care nu le va acoperi nici macar investitia. "si cand spun asta, nu ma refer numai la ansamblurile rezidentiale, ci si la parcuri logistice, investitiile retailerilor si altele", adauga expertul.

Jocul de-a soarecele si pisica
Marian Eftimie, manager al firmei de constructii My House, este de parere ca, in prezent, vanzatorul si cumparatorul sunt ca soarecele si pisica, indiferent ca vorbim de tranzactii mici sau mari. "Daca in trecut pretul de tranzactionare garanta in mai toate cazurile un profit bun vanzatorului, astazi, pozitia cumparatorului este in avantaj, lucru care, de multe ori, creeaza un blocaj in negociere. Acest fapt a si condus la scaderea numarului de tranzactii din piata", crede Marian Eftimie. O alta cauza a acestei scaderi este reprezentata si de faptul ca unii dintre cei care decid sa aiba o locuinta noua si care au si un teren compara costurile achizitionarii unei case gata facute cu cele ale uneia ridicate in regie proprie. si constata ca ies mai ieftin in cazul celei de-a doua optiuni. Astfel, respectivele persoane nu mai cumpara de la dezvoltatori sau de la proprietarii de locuinte vechi si pornesc la drum in calitate de investitori si beneficiari ai propriei constructii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă