2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024

DB vine la cumparaturi

In plina criza, Deutsche Bank – banca de top din Europa si una dintre marile banci ale lumii – a anuntat ca din 2010 va veni in Romania pentru operatiuni corporate (de creditare a companiilor). Suna destul de contrariant, daca nu chiar bizar! Caci toate bancile straine din Romania – care au confiscat, de altfel, intregul sistem bancar din tara – nu stiu, de fapt, cum sa iasa din Romania! Acesta este adevarul, chiar daca nu-l rostesc! Au dificultati mereu mai mari in Romania in a-si recupera banii avansati si nici nu prea mai au cui sa dea credite, caci dificultatile companiilor si saracirea populatiei, puse pe seama crizei, subtiaza pe zi ce trece cererea de imprumuturi si eligibilitatea solicitantilor. si, evident, fara creditari, din ce sa mai realizeze bancile profituri?!

In mod pasager, le-a salvat statul roman, care, in nesabuinta sa de a plati in scopuri electorale salarii si pensii din imprumuturi, a luat credite dupa credite de la banci, cu dobanzi mari, rezolvand astfel problemele bancilor care si-au permis, cu aceasta pleasca pe cap, sa nu mai imprumute aproape deloc sectorul privat, poate doar cu exceptia firmelor straine din Romania. Salvarea este doar pasagera. Balaia intarca din 2010! Statul roman nu-si poate permite sa plateasca la nesfarsit salariile si pensiile din imprumuturi, iar restrictiile impuse de FMI in deficitul bugetar inseamna o limitare viitoare a creditarii statului. Bancile straine din Romania se pare ca pregatesc o majorare pe toate fronturile a comisioanelor bancare pentru a castiga din ceva. Dar, dupa anumite calcule, aceste majorari nu vor putea fi suficiente pentru a compensa macar pierderile in crestere prin trecerea a noi credite in categoria celor neperformante (adica cu nesansa de a mai fi recuperate). In esenta deci, bancile straine din Romania, fie ca vor, fie ca nu vor, fie ca le inzestreaza indirect FMI cu bani prin acordul pe care a fost obligat sa-l incheie statul roman cu institutia financiara de la Washington, se afla intr-o situatie de captivitate in Romania. In majoritate, probabil ar pleca, dar n-au unde! Sa-si vanda afacerile pe aici, n-au de fapt cui! Caci ele intre ele se afla cam in aceeasi situatie. Fiecare dintre ele sta cu fundul pe banii pe care a reusit sa-i stranga si probabil considera o aventura sa faca achizitii.

Despre dezvoltarea afacerilor in Romania nu vorbeste, de fapt, nimeni. Oricum, nici una dintre bancile straine aciuite aici n-o ia realmente in considerare. De anticipat este o crestere a restantelor. si, inca si mai important, realista este o aplatizare a creditarii bancare, rezultand atat dintr-o crestere a prudentei in acordarea de credite, cat si dintr-o slabire a cererii. O perioada de „Eldorado” bancar, precum in anii 2003-2008, nu mai este posibila in Romania. si atunci care mai este miza pentru o prezenta bancara straina in Romania?

Deutsche Bank, o banca de pe alt palier, mult superior celui al bancilor straine actualmente prezente in Romania, vine in Romania la cumparaturi! O banca de o asemenea talie isi poate permite sa-si extinda activitatea, chiar si pe piete fara cine stie ce perspective, cum este cea romaneasca, daca o face inlocuindu-i pe altii mai mici si mai neputinciosi. Mai ales, daca ii inlocuieste pe acestia aproape fara costuri! Pentru ca, in situatia in care sunt bancile straine din Romania – atat cele grecesti, cat si cele austriece –, pot fi cumparate aproape pe gratis. Bineinteles, de catre cine isi poate permite sa scoata acum, inca in situatie de criza, ceva maruntis din buzunar. si Deutsche Bank este cineva care isi poate permite! Situatia de criza pentru un asemenea cumparator este chiar o oportunitate. Un grup bancar precum Erste Bank poate fi cumparat acum, cu toate extinderile acestuia in tarile din Est, cam cu cat grupul a cumparat doar BCR!

Venirea Deutsche Bank poate anunta si eventuale implicari pe piata romaneasca ale unor grupuri industriale germane, pe care gigantul german sa le finanteze. Nu intamplator, Deutsche Bank isi anunta prezenta pe segmentul corporate, nu se incurca pe segmentul retail, unde perspectiva este inchisa pentru peste zece ani de aici inainte in Romania.
Asa cum proiectasem din momentul incheierii acordului cu FMI, banii de la aceasta institutie, desi nu vizau nevoile statului roman si ale business-ului romanesc, ci erau indreptati catre firmele straine (bancare si nebancare) ramase, in contextul crizei, fara finantare din partea mamelor lor din Occident, anuntau un transfer care sa pregateasca o schimbare de garda la nivelul capitalului strain care detine fraiele in Romania. Venirea Deutsche Bank confirma iminenta schimbarii. Daca la altceva, ca tara bananiera, nu ne ramane sa gandim, macar sa speram ca noii stapani vor fi mai buni decat cei actuali!

Cele mai citite

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...
Ultima oră
Pe aceeași temă