38.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDatoria publica a Romaniei a crescut la 138,8 miliarde lei

Datoria publica a Romaniei a crescut la 138,8 miliarde lei

Datoria publica a Romaniei a crescut la finele primelor sapte luni la 138,8 miliarde de lei, in urcare, in termeni absoluti, cu 12,3% fata de iunie, majorandu-si astfel ponderea in Produsul Intern Brut de la 23,27% la 27,9%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), citat de Mediafax.

La finele primului semestru, datoria publica a fost de 123,6 miliarde lei.

Cresterea datoriei publice a venit pe fondul acordarii primei transe de imprumut de la Uniunea Europeana, de 1,5 miliarde de euro, care a intrat in contul trezoreriei statului in iulie. Imprumutul este parte a unui pachet de finantare externa de circa 20 miliarde euro, semnat cu FMI, UE, Banca Mondiala si BERD.

Totodata, Banca Mondiala a aprobat la jumatatea lunii iulie un prim imprumut, de 300 milioane euro, dintr-un program de finantare pentru Romania, in valoare totala de un miliard de euro.

Imprumuturile contractate de Ministerul Finantelor in iulie, prin emisiuni de titluri de stat de pe piata interna, s-au ridicat la 7,73 miliarde de lei.

Comparativ cu sfarsitul anului trecut, datoria publica a avansat semnificativ, atat in termeni reali, cat si ca pondere in PIB, crescand in valoare absoluta cu 26,5% fata de valoarea inregistrata la finele anului trecut, de 109,7 miliarde de lei. In aceeasi perioada, ponderea datoriei publice in Produsul Intern Brut a urcat cu peste sase puncte procentuale, de la 21,78% la 27,9%.

Datoria publica guvernamentala reprezenta la finele lunii iulie 93,16% din total, comparativ cu 92,96% la finele primului semestru si 91,58% la finele lui 2008.

Autoritatile locale si-au diminuat ponderea in sold fata de finele anului trecut, de la 8,42% din PIB la 6,84% din PIB.

Ponderea in PIB a fost calculata la o valoare de 503,9 miliarde de lei pentru anul trecut si de 497,3 milarde de lei pentru 2009.

Finantele au atras in primele sapte luni imprumuturi noi de 60,67 miliarde de lei, marea majoritate emisiuni de titluri de stat, in valoare totala de 48,39 miliarde de lei. La sfarsitul lunii iulie, erau in derulare instrumente de cash management (finantari pe termen foarte scurt) de 450 de milioane lei si imprumuturi contractate direct de stat de 11,83 miliarde de lei.

In primele sapte luni ale anului, au dominat emisiunile de certificate de trezorerie la sase luni, 37,36% din total, urmate de certificatele cu scadenta la trei luni, cu o pondere de 30,47%, si certificate de trezorerie la o luna reprezentand 18,17%.

Certificatele de trezorerie la un an si obligatiunile pe trei si cinci ani insumeaza 6,46%% din valoarea imprumutata prin emsiunile de titluri de stat din intervalul ianuarie – iulie.

Cele mai citite

Trump nu mai poate fi oprit

L-au acuzat de relele pământului! I-au creat identitatea de Nomak, monstrul din filmul lui Guillermo del Toro, care-și devoră semenii, sfântă imbecilitate. Au inventat...
Ultima oră
Pe aceeași temă