13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDandea: Sindicatele vor cere FMI deblocarea transei de imprumut pentru decembrie

Dandea: Sindicatele vor cere FMI deblocarea transei de imprumut pentru decembrie

Sindicatele vor cere Fondului Monetar International deblocarea transei de imprumut pentru luna decembrie si spun ca prin implementarea legii unice de salarizare, asa cum a fost negociata cu partenerii sociali, se vor face reducerile de cheltuieli cerute de FMI, fara a fi nevoie de disponibilizari, informeaza Mediafax.

Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa, a declarat, marti, inainte de intalnirea delegatiei FMI cu sindicatele, ca va cere FMI si Comisiei Europene deblocarea transei pentru luna decembrie, subliniind ca tintele stabilite in acest sens vor fi atinse in lunile ianuarie – februarie.

Liderul sindical a spus ca daca FMI si CE nu ar acorda suma de bani stabilita pentru luna decembrie acest lucru ar inrautati situatia economica.

Dandea a adaugat ca tinta propusa de FMI privind reducerea cheltuielilor cu salariile la 7,5% din PIB poate fi atinsa daca legea unica de salarizare va fi implementata din ianuarie in conditiile negociate cu partenerii sociali si acest lucru nu ar duce la disponibilizari.

Referitor la inghetarea salariilor in 2010, vicepresedintele Cartel Alfa a sustinut ca acest lucru nu se va intampla, mai ales ca si patronatele au acceptat majorarea salariului minim de la 600 la 705 lei, iar efectul in grila de salarizare nu va insemna o crestere mai mare de 7,5% din PIB cu salariile

Dandea a adaugat ca, pana in 2025, sindicatele ar vrea egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati la 63 de ani.

La randul sau, presedintele CSDR, Iacob Baciu, a spus ca ar fi posibile disponibilizari in sectorul public, dar primii dati afara ar trebui sa fie cei adusi de diversele partide aflate la guvernare, care nu sunt pregatiti corespunzator.

"Este exclusa inghetarea salariilor in 2010 deoarece 75% din salarii din domeniul public sunt la nivelul de salarii minime", a spus Iacob Baciu.

Delegatia FMI se va intalni de la ora 11.00 cu reprezentanti ai patronatelor.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca sindicatele vor discuta la intalnirea cu delegatia FMI despre legea pensiilor si legea salarizarii unice, urmand sa ceara ca varsta maxima de pensionare sa fie de 63 de ani, nu de 65 cum a propus Guvernul, dar si rediscutarea anexelor din legea unica de salarizare, pentru a fi respectate principiile initiale.

O delegatie a FMI se afla in Romania pentru a doua evaluare a acordului de finantare.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă