20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDacia, Sidex si Nokia relanseaza exporturile

Dacia, Sidex si Nokia relanseaza exporturile

» Exporturile extracomunitare au inregistrat in luna decembrie 2009 o crestere de peste 20% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent. Mai mult, exporturile extracomunitare din ultima luna a anului trecut au fost chiar mai mari decat in decembrie 2007, cand economia se afla pe crestere. Ponderea cea mai mare in exporturile romanesti a provenit de la Dacia, Sidex si Nokia Cluj.

Luna decembrie 2009 a marcat o crestere a exporturilor extracomunitare cu peste 20%, dupa ce un an intreg fusesera consemnate scaderi insemnate. Exporturile extracomunitare sunt considerate un barometru pentru exporturi per ansamblu, acestea reprezentand in medie cam o patrime din total.
"Cresterea  inregistrata in decembrie 2009 ne-a surprins si pe noi, mai ales ca a fost chiar mai mare decat in decembrie 2007, an considerat normal ca evolutie economica. Poate fi un semn bun care ar putea indica o revenire a exporturilor per ansamblu, insa trebuie sa analizam rezultatele care vor fi in ianuarie 2010 pentru a estima tendinta din lunile care vor urma", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Potrivit estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica (INS), exporturile din luna noiembrie 2009 au crescut, fata de luna precedenta, cu 0,4%, la valori exprimate in euro. Comparativ cu luna noiembrie 2008, exporturile din noiembrie 2009 au crescut cu 6,7% la valori exprimate in euro, iar importurile au scazut cu 18,4%.
De remarcat ca in noiembrie 2009 cresterea anuala a exporturilor a fost de 6,7%, aceasta fiind, de altfel, si singura crestere din ultimul an, insa raportarea este facuta la decembrie 2008, luna in care au aparut, din cauza crizei economice, scaderi abrupte ale exporturilor. Cresterile de exporturi din ultima perioada a anului 2009 provin, potrivit reprezentantilor ANEIR, de la Automobile Dacia (exporturi de aproximativ doua miliarde euro), Sidex Galati – intreprindere care si-a relansat in forta activitatile. "Urmatorul loc la exporturi este detinut de santierele navale care au facturat executia unor nave. Foarte bine au mers si telecomunicatiile, fabrica Nokia de la Cluj, echipamentele energetice. La fel de surprinzator, o crestere de 10% fata de anul 2008 au inregistrat si fabricile de medicamente (in special Antibiotice Iasi). Crestere foarte buna la exporturi a avut si fabrica Continental", a precizat Mihai Ionescu.
Per ansamblu, in 2009, specialistii estimeaza ca se va inregistra o scadere a exporturilor de circa 18% fata de anul precedent.

Deficitul comercial al Romaniei a scazut in primele 11 luni din 2009 cu 60,4% fata de perioada similara din 2008, la 8,69 miliarde euro, in contextul unei reduceri cu 16% a exporturilor si cu 34,1% a importurilor, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).  
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada primelor 11 luni din 2009 a fost de 84,51 miliarde lei (19,93 miliarde euro) la expedieri si de 110,2 miliarde de lei (25,99 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 74,7% din total exporturi si 73,5% din total importuri.

Cele mai citite

Adolescenta ciclistă elvețiană Muriel Furrer a murit după un accident la campionatele mondiale.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer a murit la o zi după ce, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident grav în timpul cursei...

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...

Irlanda amendează Meta cu 91 de milioane de euro pentru o încălcare a datelor din UEDublin, IRL – 27 septembrie 2024, ora 11:51

Un regulator irlandez care ajută la supravegherea protecției datelor în Uniunea Europeană a anunțat vineri că a amendat Meta, compania deținătoare a Facebook, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă