22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCuvantul care valoreaza un miliard de euro

Cuvantul care valoreaza un miliard de euro

» Guvernul taie un miliard de euro din banii care se cuvin pensionarilor.

» Efortul suplimentar pentru majorarea pensiilor in 2009 este de peste 10 miliarde lei (2,66 miliarde euro), respectiv 1,7% din PIB.

» Fara majorarea pensiilor de la 1 octombrie, contributiile pe primele noua luni erau cu circa 380 milioane lei mai mici decat pensiile platite.

De la 1 ianuarie, pensionarii ar trebui sa beneficieze de o noua majorare cu 20%, datorita legaturii dintre majorarea salariilor si punctul de pensie. Salariile romanilor au avansat in acest an peste orice asteptari, cu circa 25% si, conform legii, ponderea punctului de pensii urca astfel  la 45% din salariul mediu brut.
Altfel zis, punctul de pensie ar trebui sa urce de la 1 ianuarie 2009 la 839.3 lei, calculat conform castigului salarial mediu brut de 1.865 lei estimat pentru 2009 de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si care e luat in calculul bugetului pe anul viitor. Asa s-a intamplat si in acest an. CNP a estimat pentru 2008 un castig salarial mediu brut de 1.550 lei si, conform acestuia, punctul de pensie s-a majorat de la inceputul acestui an la 581.3 lei.

Inainte de majorarea punctului de pensie, de la 1 octombrie, cu 20%, pe primele noua luni pensiile platite au depasit cu 380 milioane lei contributiile.
Majorarea cu 20% necesita un efort suplimentar de 1,5 miliarde lei pentru ultimele trei luni ale anului, bani care nu au de unde sa vina decat din transferuri de la alte bugete. Luni seara, presedintele Traian Basescu a socat opinia publica declarand ca fondul de pensii e prabusit si nu mai are bani pentru plata beneficiilor. Trebuie precizat faptul ca bugetul de pensii este alimentat de incasarile pe termen scurt din partea contribuabililor si nu permite reportarea sumelor de pe un an pe altul, totul cheltuindu-se in cadrul unui exercitiu financiar. Banii pentru majorarea pensiilor au fost constituiti din timp, prin transferuri de la bugetul de stat, dar probabil mai e nevoie de transferuri suplimentare.

Cum pierd pensionarii 10% doar din jongleria cu sintagmele
Desi de la 1 ianuarie 2009 pensionarii ar fi trebuit sa beneficieze de o noua majorare cu 20%, Guvernul a anuntat in proiectul de buget o crestere cu numai 9,5% a punctului de pensii, pana la 763.7 lei. Cum a fost posibil? Raportand pensia la "salariul mediu brut" prognozat – de 1.695 lei, si nu la "castigul salarial mediu brut" – de 1.865 lei, care a fost folosit pana in acest moment.
Astfel, printr-o simpla jonglerie cu sintagmele "castig salarial" si "salariu", Guvernul priveaza pensionarii de 3,7 miliarde lei (un miliard euro) in 2009. "Aceasta miscare a Guvernului intra in contradictie cu principiul simetriei contributiilor percepute cu beneficiile platite. Legea prevede clar raportarea pensiei la salariul mediu brut, dar daca ai mers atatia ani pe castigul salarial mediu brut, de ce sa nu-l lasi in continuare?

 

Acum cred ca nu au fonduri necesare pentru majorarea pensiilor, dar pentru asta trebuie sa aduci o sursa suplimentara, nu sa te joci din cifre. Mi-e mila de Guvernul care o sa vina", a declarat Mihai seitan, fost presedinte al Casei Nationale de Pensii (CNPAS). Totusi, seitan crede ca bugetul care va intra in vigoare pentru 2009 va prevedea o raportare a pensiei la castigul salarial, adica o majorare cu inca 20%. In acest caz, efortul suplimentar la bugetul pensiilor va depasi 10 miliarde lei (2,66 miliarde lei), echivalentul a 1,7% din produsul intern brut (PIB).

"Acest artificiu are efecte benefice pentru buget, dar nu este etic. Deficitul la pensii ar putea fi si mai mare, cu circa 0,5% din PIB, daca tinem cont ca vor fi operate si majorari din recalcularea pensiilor pentru grupele I si II de munca. In plus, contributiile la pensii se reduc cu mai mult de doua puncte pana in 2009. Prognoza noastra pentru 2009 este ca deficitul bugetar va depasi 5,5% din PIB", a spus Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Unii analisti spun ca in 2009 ar putea aparea un fenomen si mai periculos pentru bugetul de stat – de scadere a salariilor, ceea ce ar arunca in aer deficitul bugetar. Deocamdata, CNP estimeaza o crestere optimista de 6% a PIB-ului si chiar reducerea somajului, in conditiile in care exista analize care merg chiar pana la eventualitatea unei recesiuni, acompaniata de cresterea somajului.

Cele mai citite

Ucraina se teme că Rusia spionează cu ajutorul Telegram și interzice aplicația

Ucraina a interzis utilizarea aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale utilizate de oficiali de stat, personal militar și angajați importanți, deoarece consideră că...

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă