Atunci cand candidati pentru un post intr-o multinationala care are in management multi straini sau unde se lucreaza in mod constant cu angajati ai companiei din alte tari, cunoasterea foarte buna a limbii engleze este obligatorie. Cu cat stiti mai multe limbi straine, cu atat sansele dumneavoastra de angajare se maresc in mod considerabil. "Cunoasterea a doua limbi straine, dintre care una nu este de circulatie internationala, de exemplu olandeza, portugheza, norvegiana, finlandeza, turca sau araba, va deschide cu siguranta usa angajatorului, la interviul de recrutare. Aici insa va trebui sa demonstrati ca ce ati scris in CV este adevarat, ca stiti sa vorbiti cursiv si sa scrieti corect in limbile respective", considera Alin Ghizasan, business-coach.
De altfel, engleza, spune si consilierul in cariera Eduard Ezeanu, de la CareerExperts, este o cerinta absoluta pentru orice job serios, dat fiind faptul ca are tendinta sa devina limba in care se comunica la nivel global. Eduard Ezeanu apreciaza ca "astazi cele mai cautate limbi straine sunt engleza, franceza, germana, italiana si spaniola".
Sa sara in ochi
Este important ca in CV sa existe o categorie speciala – competente lingvistice – in care sa fie mentionate atat limbile stiute, cat si nivelul la care sunt cunoscute (avansat, mediu sau incepator). Este bine sa se detalieze pe categorii si nivelul de intelegere, vorbire si scriere. "Tot aici trebuie precizat daca exista anumite atestari sau certificate internationale", mai spune Eduard Ezeanu.
Expertii in resurse umane sunt de parere ca angajatorul interesat de cunoasterea unei limbi straine se va uita in primul rand dupa asta in CV. De aceea este esential ca sectiunea "competente lingvistice" sa fie asezata undeva in susul paginii, de preferat imediat dupa obiectivul profesional. "In felul acesta veti starni cu siguranta atentia angajatorului si il veti face sa urmareasca mai atent CV-ul", spune Alina Negrea, senior partner la compania A Plus Performance, din Bucuresti.
In cazul in care candidati pentru un post unde este necesara cunoasterea limbilor rare (si stiti una dintre ele), atunci este bine sa mentionati acest lucru chiar inainte de sectiunea "experienta profesionala".