25.3 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒCum se vor impozita clฤƒdirile รฎn funcศ›ie de destinaศ›ia acestora

Cum se vor impozita clฤƒdirile รฎn funcศ›ie de destinaศ›ia acestora

Modul de impozitare a clฤƒdirilor se schimbฤƒ radical prin modificarea Codului Fiscal. Reprezentanศ›ii Ministerului Finanศ›elor spun cฤƒ noile prevederi ar putea fi aplicate din 2016.

Impozitarea clฤƒdirilor deลฃinute de persoanele fizice ลŸi cele juridice în funcลฃie de destinaลฃia acestora s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2016, aลŸa cum au solicitat autoritฤƒลฃile locale, însฤƒ decizia este una politicฤƒ, a declarat Gheorghe Marinescu, ลŸef serviciu în cadrul Ministerului Finanลฃelor.

“În momentul de faลฃฤƒ nu avem o datฤƒ la care va intra în vigoare noul Cod Fiscal, 1 ianuarie 2015 sau 2016. Din punct de vedere tehnic, timpul este foarte scurt pânฤƒ la 1 ianuarie 2015 pentru a depune declaraลฃiile ลŸi pentru modificarea softurilor administraลฃiilor locale. Avem semnale din partea autoritฤƒลฃilor locale ca termenul sฤƒ fie 1 ianuarie 2016, termenul cel mai rezonabil, aลŸa cred ลŸi eu cฤƒ este cel mai bine, dar urmeazฤƒ ca politicul sฤƒ decidฤƒ”, a afirmat Marinescu, ลŸef serviciu în cadrul Direcลฃiei impozite ลŸi taxe locale din Ministerul Finanลฃelor Publice (MFP). Acesta a arฤƒtat cฤƒ Ministerul Finanลฃelor aลŸteaptฤƒ încฤƒ propuneri pentru modificarea proiectului, astfel încât sฤƒ înainteze Guvernului o formฤƒ finalฤƒ pânฤƒ la sfârศ™itul anului.

Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe clฤƒdirile firmelor, stabilit în prezent în funcลฃie de valoarea contabilฤƒ, ลŸi va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea clฤƒdirii rezultatฤƒ dintr-un raport de evaluare. Totodatฤƒ, impozitarea va fi aplicatฤƒ în funcลฃie de utilizarea clฤƒdirii, rezidenลฃialฤƒ sau nerezidenลฃialฤƒ, ลŸi nu de tipul proprietarului, ca în prezent, persoanฤƒ fizicฤƒ sau juridicฤƒ. Cota exactฤƒ a impozitului este stabilitฤƒ de consiliul local. Reprezentantul ministerului a punctat cฤƒ impozitul în cazul locuinลฃelor folosite ca atare nu va creลŸte.

“Este foarte important aspectul termenului, ลŸi noi suntem de pฤƒrere ca aplicarea modificฤƒrii sฤƒ aparฤƒ la data de evaluare 31 decembrie 2015, iar Codul Fiscal sฤƒ se aplice din 2016”, afirmฤƒ Adrian Vascu, preลŸedintele Asociaลฃiei Naลฃionale a Evaluatorilor Autorizaลฃi din România (ANEVAR).

Astfel, pentru clฤƒdirile rezidenลฃiale aflate în proprietatea atât a firmelor, cât ลŸi a persoanelor fizice, impozitul va reprezenta 0,1% din valoarea impozabilฤƒ a clฤƒdirii, iar pentru cele nerezidenลฃiale impozitul va fi cuprins între 0,25% ลŸi 1,5% din valoarea impozabilฤƒ a clฤƒdirii, stabilitฤƒ în urma unui raport de evaluare, care trebuie reînnoit o datฤƒ la trei ani.

Proprietarii, obligaศ›i sฤƒ reevalueze periodic clฤƒdirile

În cazul în care valoarea impozabilฤƒ a clฤƒdirilor nu a fost actualizatฤƒ în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinลฃฤƒ, pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, cu excepลฃia clฤƒdirilor care aparลฃin persoanelor faลฃฤƒ de care a fost pronunลฃatฤƒ o hotฤƒrâre definitivฤƒ de declanลŸare a falimentului, cota de impozit va fi cuprinsฤƒ între 5% ลŸi 10% din valoarea impozabilฤƒ.

“Persoanele fizice care deลฃin clฤƒdiri nerezidenลฃiale (clฤƒdiri de birouri, blocuri de locuinลฃe, spaลฃii comerciale – n.r.), dacฤƒ refuzฤƒ sฤƒ întocmeascฤƒ un raport de evaluare, trebuie sฤƒ plฤƒteascฤƒ un impozit de 2% din valoarea impozabilฤƒ, dar cota nu este bฤƒtutฤƒ în cuie, mai discutฤƒm, în urma analizei sigur va scฤƒdea, dar nu se ลŸtie la cât”, a precizat Marinescu.

Acesta a arฤƒtat cฤƒ cea mai mare problemฤƒ o reprezintฤƒ clฤƒdirile cu destinaลฃie mixtฤƒ, utilizate atât ca locuinลฃฤƒ, cât ลŸi ca sediu de firmฤƒ sau de persoanฤƒ fizicฤƒ autorizatฤƒ. În acest caz, trebuie precizatฤƒ proporลฃia utilizatฤƒ pentru fiecare destinaลฃie, impozitul fiind calculat prin însumarea cotelor aplicate pentru fiecare suprafaลฃฤƒ în parte. Dacฤƒ nu sunt evidenลฃiate distinct ponderile destinaลฃiilor spaลฃiului, persoanelor fizice li se va aplica o cotฤƒ de 2% asupra întregii valori impozabile calculate pentru clฤƒdirile rezidenลฃiale. TotuลŸi, în cazul în care cheltuielile clฤƒdirii sunt suportate de persoana care desfฤƒลŸoarฤƒ activitatea economicฤƒ, impozitul va fi cel aplicat clฤƒdirilor nerezidenลฃiale deลฃinute de persoanele fizice, respectiv de 0,25%-1,5% la valoarea reevaluatฤƒ, sau se aplicฤƒ o cotฤƒ de 2% asupra valorii pentru clฤƒdiri rezidenลฃiale dacฤƒ lipseลŸte raportul de evaluare. Atât persoanele fizice, cât ลŸi cele juridice care deลฃin clฤƒdiri nerezidenลฃiale trebuie sฤƒ le reevalueze periodic, la trei ani, printr-un raport de evaluare, pentru a comunica autoritฤƒลฃilor valoarea impozabilฤƒ la care se va aplica impozitul pe clฤƒdiri.

Pe de altฤƒ parte, persoanele care deลฃin mai multe proprietฤƒลฃi în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar o datฤƒ cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, aลŸa cum a fost aplicat sistemul în ultimii ani.

Cele mai citite

De Ziua Educaศ›iei, preศ™edintele Iohannis a decorat peste 100 de unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt

Preศ™edintele a transmis cฤƒ educarea unor รฎntregi generaศ›ii este una dintre cele mai frumoase vocaศ›ii Preศ™edintele Klaus Iohannis a transmis sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie, unย mesajย cu ocazia...

PSD vrea reducerea taxฤƒrii cu 5 procente pe salariile mici ศ™i medii. Cรขศ›i bani ar rฤƒmรขne รฎn buzunarele romรขnilor

Ministrul Adrian Cรขciu a declarat cฤƒ mฤƒsura ar duce la creศ™terea puterii de cumpฤƒrare a romรขnilor ศ™i la competitivitatea companiilor Ministrul investiศ›iilor ศ™i proiectelor europene,...

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ