O hotărâre a Curţii Constituţionale interzice băncilor să desfiinţeze unilateral prevederile impuse de noua lege a creditelor.
Cea mai mare bancă din România, BCR, încearcă să întoarcă o parte a clienţilor la creditele cu dobândă internă. Potrivit unui comunicat, banca „denunţă actele adiţionale de aliniere la prevederile OUG 50, însă menţine beneficiile de transparenţă ale ordonanţei”. Menţionăm că, potrivit unei decizii de la începutul lunii februarie a Curţii Constituţionale, banca trebuie să obţină şi acordul expres clientului pentru a renunţa la actele adiţionale constituite potrivit OUG 50.
Totuşi, arată printre rânduri comunicatul, clienţii au „şi posibilitatea de a menţine strict condiţiile contractului iniţial”. Cu alte cuvinte, toţi acei clienţi care înainte de apariţia OUG 50 aveau dobânzi calculate în funcţie de dobânda internă a băncii, nu doar în funcţie de indicii EURIBOR/ROBOR/LIBOR, vor reveni la acea dobândă. De altfel, BCR este, alături de CEC Bank, una dintre băncile care nu s-au grăbit deloc să modifice contractele de credit, preferând să aştepte deznodământul dezbaterilor din Parlament, după cum a mai arătat RL.
Dobânzi cu 2-3 puncte mai mici. Cum este mai bine?
Potrivit surselor noastre, BCR oferă clienţilor posibilitatea de a avea în acest moment dobânzi mai mici în schimbul denunţării actelor adiţionale. „Eu, înainte de apariţia OUG 50, aveam o dobândă calculată după indicele intern al BCR. După modificare, am avut dobânda calculată în funcţie de EURIBOR (în jur de 9%). Banca îmi oferă acum posibilitatea de a reveni la dobânda internă ceea ce, în acest moment, ar însemna o scădere până la 6%”, arată un client al băncii. Dobânda internă a băncii este calculată în funcţie de criterii cunoscute doar de bancă şi este afişată periodic de către aceasta. Spre deosebire de formula EURIBOR/ROBOR/LIBOR+marjă fixă, aceasta poate varia în funcţie de mai multe criterii, inclusiv cele legate de rezultatele băncii, motiv pentru care clientul este mult mai vulnerabil la majorări ale costurilor.
Ce trebuie ştiut
Banca nu poate anula dispoziţiile actelor adiţionale construite potrivit OUG 50 fără acordul clientului. Prime Rate-ul sau dobânda internă a băncii poate oferi, în acest moment, avantaje de cost clientului, însă variaţiile ei nu pot fi controlate în nici un fel de client, fapt care o face destul de periculoasă. Grupurile de clienţii nemulţumiţi ai băncilor au ajuns în situaţia de a da în judecată băncile tocmai din cauza variaţiilor nejustificate ale dobânzii. Revenind la forma iniţială a contractului, reveniţi la vechile comisioane.
42 de bănci activează în România, dintre care doar două (BCR şi CEC Bank) au încercat să anuleze efectele Ordonanţei 50/2010 a creditelor.