3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa va interesati prin telefon despre un post

Cum sa va interesati prin telefon despre un post

Este foarte important sa va asigurati ca vorbiti cu persoana potrivita, sa fiti politicos, sa nu-l intrerupeti pe interlocutor si sa nu intindeti discutia.

Una dintre solutiile la care ajung candidatii care stiu sa caute activ un loc de munca este cea referitoare la apelarea telefonica a angajatorului. O astfel de metoda este foarte utila pentru ca recrutorul intelege ca sunteti intr-adevar o persoana care-si doreste foarte mult postul respectiv.
Insa un astfel de apel poate fi cu doua taisuri, mai ales daca nu stiti cum si ce sa vorbiti la telefon.

Prezentati-va!

Inainte de a telefona, trebuie sa va asigurati ca stiti cu cine vreti sa vorbiti. "Este indicat sa luati legatura exact cu persoana care se ocupa de recrutarea pentru acel post – fie consultantul din agentia de recrutare, fie persoana direct responsabila din compania angajatoare", spune Ioana Tot, senior consultant la ConsulTeam Romania.
Primul lucru pe care-l aveti de facut, subliniaza Alexandra Oana, senior HR consultant la compania VON Consulting din Bucuresti, este sa va prezentati si sa explicati clar care este motivul pentru care ati telefonat.

Precizati apoi de unde aveti informatiile despre post si ce ati facut pana acum pentru a fi luat in considerare. "Puteti spune: «Am observat anuntul dumneavoastra din ziar si v-am trimis acum doua zile un CV actualizat»", recomanda Ioana Moholea, directorul executiv la Perspective Group.
In cazul in care compania nu a publicat nici un anunt, spuneti, dupa ce va prezentati, ca sunteti in cautarea unei slujbe si adaugati cateva informatii despre ce cunoasteti in legatura cu firma (de pilda, "stiu ca aveti un bun renume in domeniu"). Totodata, manifestati-va interesul de a lucra pentru aceasta companie. "Intrebati daca exista oportunitati de angajare si exprimati-va interesul de a trimite un CV pentru a fi in baza de date", sugereaza Gratiela Ratiu, branch manager la VON Consulting Brasov. Nu uitati sa trimiteti CV-ul, insotit neaparat de o scrisoare de intentie, in aceeasi zi in care ati discutat telefonic.

Incercati sa va "vindeti"

La telefon, nu ezitati in incercarea de a va "vinde" cat mai bine. Vorbiti despre atuurile pe care le aveti. Practic, trebuie sa evidentiati ce anume va diferentiaza fata de alti potentiali candidati.
Pe langa asta, anuntati-va interesul pentru stabilirea unei intalniri. "Intrebati daca si cand anume puteti primi mai multe detalii despre urmatorul pas. Informati-va despre fazele procesului de recrutare. La finalul discutiei, care trebuie sa fie succinta, nu uitati sa multumiti pentru timpul acordat", mai spune Ioana Moholea. si nu uitati sa intrebati cu cine ati discutat.

Tonul trebuie sa fie prietenos

In cadrul conversatiei, trebuie sa fiti cat mai deschis, comunicativ si prietenos. Vorbiti calm, clar si cu intonatia adecvata. si fiti politicos! "Puteti avea surpriza ca, in urma discutiei telefonice, sa obtineti un interviu, mai ales in cazul in care persoana de la Resurse umane observa ca aveti abilitatile necesare, cunostintele cerute, precum si interes maxim in ceea ce priveste postul", argumenteaza Alexandra Oana.

DE EVITAT
Nu intrebati cat este salariul
Evitati sa cereti detalii despre salariu sau despre beneficiile postului, chiar daca sunteti interesat de acest aspect. Puteti fi respins numai din aceasta cauza! Nu este indicat sa va minimizati sansele unei intalniri fata in fata, recomanda Alexandra Oana, senior HR consultant la compania VON Consulting.

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă