Pentru a face fata cerintelor de la serviciu si in perioada sarbatorilor, stabiliti-va clar prioritatile, finalizati-va proiectele si nu uitati sa luati pauze.
Planuri de Revelion, minivacante, intalniri cu prietenii si familia – cam astea sunt gandurile de "decembrie" ale angajatului roman. Dar tot acum termenele-limita sunt parca mult mai presante, iar stresul pare si mai mare, ceea ce duce, de multe ori, la frustrari din partea angajatilor. "De obicei, pentru multi, decembrie este si una dintre cele mai aglomerate luni din an. Este timpul finalizarii proiectelor, clarificarii situatiei cu clientii, intocmirii unui plan de lucru pentru urmatoarea perioada. La toate acestea se adauga si un randament scazut, cauzat de oboseala acumulata peste an si de iminenta sarbatorilor de iarna", spune Catrinel Meicu, HR consultant la VON Consulting Iasi.
Rezultatele trebuie sa fie la cote maxime
Expertii in resurse umane sunt de parere ca, pentru a evita scaderea eficientei, in conditiile in care luna decembrie este si una a evaluarilor in multe companii, este bine ca rezultatele activitatii sa fie la cote excelente. "Angajatii ar trebui sa se gandeasca si la randamentul pe care il dau pentru ca rezultatele evaluarii sa fie excelente. In fond, de rezultatele acesteia depind promovarea, conditiile mai bune de lucru, dar si cresterea salariala in noul an", atrage atentia Mihaela Scarlat, consultant la Advice Ema Partners.
Ea recomanda celor care se lasa furati de gandul petrecerii ce va urma sa munceasca la fel de bine si de serios ca in cursul anului, daca nu chiar mai bine. Acest lucru este recomandabil si celor care, de-a lungul anului, s-au dovedit a fi premianti. "Chiar daca performantele din cursul anului au fost inalte, implicarea din luna decembrie trebuie sa fie la fel de mare, pentru ca evaluarea, si implicit, bonusurile care depind de ea, sa fie la inaltime", afirma Anca Deleanu, consultant la compania de resurse umane Catalyst.
Respectati agenda de lucru!
Pentru a reusi sa tineti pasul cu cerintele, chiar si in luna sarbatorilor, cand toate treburile se aglomereaza la serviciu sau in care nimic "nu se leaga", sunt esentiale stabilirea unei agende de lucru si respectarea acesteia. "Sunt importante prioritizarea si finalizarea actiunilor cu adevarat importante pana la sfarsitul anului. Un plan de munca sustinut, cu responsabilitati si termene-limita clar trasate, cu scurte, dar necesare perioade de refacere vor face parcurgerea lunii decembrie mai usoara, iar impresia lasata sefului va fi una pozitiva", spune Catrinel Meicu. Experta considera ca aceasta perioada este dificila pentru negocierea unor noi proiecte si demararea unor colaborari. De aceea, ea sugereaza ca astfel de activitati sa fie lasate pentru prima perioada a inceputului de an.
Pentru revigorarea spiritului de lucru este indicat sa faceti pauze, mai ales cand observati ca gandul va fuge la colinde si cozonaci. Mai bine va rezervati 10-15 minute in care sa va ganditi la sarbatori, sa vorbiti cu colegii sau sa va uitati la pozele de anul trecut, dupa care sa reveniti in forta la lucru.
Este timpul curateniei de final de an
In cazul in care lucrati la o firma in care activitatea, in luna decembrie, este una lejera, ati putea profita de ocazie pentru a face "curatenie". Este vorba despre ordine in evidente, hartii, e-mail-uri, foldere. De asemenea, va puteti documenta temeinic asupra unor teme de interes pentru anul viitor. Totodata, zilele de dinaintea sarbatorilor ofera un prilej excelent de revitalizare a retelei profesionale, ceea ce poate conduce la rezultate palpabile in anul urmator. Puneti-va toate contactele in ordine, stabiliti-va intalniri cu persoanele pe care nu le-ati mai vazut de mult si care v-ar putea ajuta in proiectele din 2010.
Sursa: experti in resurse umane