1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum pot fi încurajați investitorii să creeze locuri de muncă

Cum pot fi încurajați investitorii să creeze locuri de muncă

Deși în piață există lichiditate, antreprenorii nu se grăbesc să investească. Reprezentanții mediului de afaceri susțin că numai măsurile de ordin fiscal nu îi vor determina pe întreprinzători să se răzgândească.

Reducerea taxelor nu reprezintă o soluție pentru atragerea investitorilor, nefiind o măsură pentru creșterea competitivității. Dacă taxele sunt mici se ajunge la subfinanțarea infrastructurii necesară dezvoltării afacerilor, spune Radu Crăciun, economistul-șef al BCR: "Oamenii de afaceri, când văd că totul merge bine în economie, nu au încredere că măsurile adoptate vor avea sustenabilitate pe termen lung, iar efectul implementării lor este exact opus a ceea ce se doreşte iniţial".

În opinia acestuia ecuația cuprinde un termen important – încrederea, fără de care întreprinzătorii nu vor relua investițiile. “Deşi în Europa şi în SUA băltesc bani în piaţă, procesul de investire demarează foarte greu, pentru că investitorii au nevoie de încredere în viitor”, arată economistul. Crăciun susține că, în ţara noastră există pete regionale de supraîncălzire economică, mai precis zone în care șomajul este zero, iar companiile nu găsesc persoane disponibile pe care să le angajeze și regiuni cu șomaj ridicat, unde investitorii nu se înghesuiesc să vină din cauza lipsei infrastructurii, dar și din alte motive.

"Specificitatea României este legată de faptul că avem o mobilitate scăzută a populaţiei, foarte greu se mişcă oamenii după business. În acelaşi timp, lipsa infrastructurii face ca business-ul să nu poată migra după oameni", spune economistul-șef al BCR. De aceea, o stimulare a consumului în zonele respective nu va face decât să supraîncălzească şi mai mult regiunile respective.

Bani ieftini, dar nu se știe până când

Daniela Nemoianu, președinte AmCham și partener executiv KPMG România ne-a spus că: ”Reforma fiscală orientată către stimularea investițiilor, mai degrabă decât doar spre stimularea consumului, în condiții bugetare sustenabile, poate fi un element de susținere a mediului de afaceri – eliminarea taxei pe construcțiile fiscale, consolidarea de grup în scop fiscal, măsuri de încurajare a conformării voluntare și combaterea evaziunii și fraudei fiscale etc., dar nu izolat”.

În opinia acesteia, mai importante rămân stabilirea unui set de priorități strategice competitive la nivel național, continuarea luptei anticorupție, îmbunătățirea infrastructurii, creșterea gradului de transparență și predictibilitate pentru cadrul legislativ și investițional, simplificarea poverii administrative la nivel central și local (termene și documentații excesive pentru autorizații, licențe, înregistrări, cerințe birocratice), sincronizarea autorităților în privința aprobărilor necesare la demararea investițiilor, atragerea și menținerea talentelor, inclusiv din diaspora. De ce volumul investițiilor nu crește deși există lichiditate în piață?

„Există incetitudini în ceea ce privește evoluțiile politice și economice pe plan global. Prețurile nu cresc deși sunt bani, fiindcă nu este cerere de produs. Atunci de ce să investească antreprenorii? Banii acum sunt în exces și ieftini, dar cine știe cât de scumpi vor fi peste câțiva ani”, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă