5 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum folosesc romanii spatiul casei

Cum folosesc romanii spatiul casei

Diferente. Tinerii vor livinguri mari, pentru oaspeti, iar cei mai in varsta doresc dormitoare rezervate nepotilor si musafirilor.

Multi dintre cei care hotarasc sa-si construiasca o casa, in special cuplurile tinere, prefera locuinte cu etaj, spatioase si, in cazul in care suprafata terenului ramasa disponibila le permite, loc pentru garaj, spatiu verde cu terasa sau foisor. Radu Alexandru, manager al firmei de constructii Alma Construct, adauga si faptul ca tinerii vor case cu doua livinguri mari, o bucatarie, o baie si un spatiu de depozitare (la parter) si doua dormitoare, o baie si un dressing (la etaj).
"Tinerii prefera sa rezerve mare parte din parter livingului spatios pentru a putea primi oaspeti in numar mai mare, accesul din acesta in bucatarie fiind, in general, deschis, sub forma unui bar", precizeaza constructorul. Pe de alta parte, cuplurile mai in varsta merg pe varianta caselor cu un living, un dormitor si o baie la parter si alte doua dormitoare la etaj, rezervate copiilor, nepotilor sau musafirilor. Curtea, in aceste cazuri, este destul de des folosita si pentru gradinarit, practicat drept hobby de multi dintre pensionari.

Suprafata conteaza
Claudiu Oprea, sef de echipa la o firma de constructii, spune ca amprenta la sol a caselor comandate in general de familiile tinere este de aproximativ 200-250 mp, iar uneori chiar si mai mare, chiar daca in acest areal sunt cuprinse, pe nivel, doar doua sau trei camere plus cate o baie. "Tinerilor le place spatiul mare, aerisit, neincarcat de mobilier inutil. Ei vor sa aiba posibilitatea de a se misca lejer prin fiecare camera sau de a trece dintr-una in alta fara sa le fie teama ca lovesc sau darama ceva", adauga mesterul. In plus, tinerii primesc mereu musafiri pe care ii cazeaza peste noapte, lucru care face ca etajul sa fie rezervat acestui lucru, in timp ce parterul, terasa sau curtea raman locuri pentru relaxare si petrecere a timpului liber. Terenul ramas liber in jurul casei este folosit, de cele mai multe ori, doar pentru plantarea de gazon, construirea unui garaj si, eventual, o piscina.

Calculati atent costurile
Este bine ca, inainte de demararea lucrarilor de construire a unei case, sa va calculati atent costurile, alaturi de un arhitect si un constructor, astfel incat sa evitati surprizele neplacute ce pot aparea pe parcurs. De asemenea, designul ales si suprafata construita pentru care optati trebuie corelate cu costurile ulterioare cerute de amenajare, mobilare si dotare. Fiecare metru patrat in plus inseamna bani in plus.

Sursa: Ciprian Roboiu, arhitect

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă