23 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum au măcelărit deputaţii ordonanţa creditelor

Cum au măcelărit deputaţii ordonanţa creditelor

Deocamdată, băncile au reuşit să evite diminuarea dobânzilor şi eliminarea unor comisioane, însă ar putea obţine chiar şi dreptul de a nu aplica legea pentru clienţii vechi.

Lobby-ul agresiv făcut de bancheri pentru modificarea Ordo­nan­ţei 50 a dat rezultate. O comisie a Camerei Deputaţilor a adus actului normativ mai multe amendamente care avantajează insti­tuţiile de credit. Principala modificare vizează modalitatea de calcul a dobânzilor variabile şi permite băncilor să menţină costurile împrumuturilor la nivelul actual.

„Pentru contractele aflate în curs de derulare care prevăd rata dobânzii raportată la o rată de referinţă internă a creditorului, conversia ratei dobânzii pentru conformarea la dispoziţiile articolului 37 din prezenta ordonanţă de urgenţă se va realiza prin raportarea la unul dintre indicii menţionaţi la articolul 37, asigurându-se la data conversiei acelaşi nivel al valorii nominale a ratei dobânzii”, precizează unul dintre amendamente. De asemenea, bancherii vor putea menţine şi comisionul de tragere din credit care, la unele bănci, urcă până la 0,5% din suma retrasă. Rămâne totuşi în picioare prevederea privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi de plafonare a acestuia la 1% pentru creditele cu dobândă fixă.

Efectele ordonanţei ar putea fi reduse la zero

Amendamentele aduse de Comisia de Politică Economică, Reformă şi Privatizare ar putea să nu fie ultimele. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, spune că „acesta este doar începutul” şi discuţiile vor continua, iar poziţia sa este susţinută şi de către Banca Naţională  a României. Ţelul final ar fi, pentru bancheri, ca ordonanţa să nu se mai aplice deloc contractelor deja existente, ci doar creditelor care urmează a fi contractate. Această posibilitate nu este exclusă nici de către oficialii BNR.

„Deocamdată, proiectul a fost discutat într-o comisie de aviz. Comisia de fond este Comisia de Buget-Finanţe şi aici şi dimensiunea juridică va fi semnificativă, pentru că este vorba de definirea noţiunii de retroactivitate, o chestiune care ţine de adânci dezbateri din doctrină. Ţine şi de discuţii care s-au purtat şi la Bruxelles, la momentul adoptării directivei respective. Rămâne de văzut cum se va pronunţa Parlamentul. Privim cu preocupare evoluţia dezbaterilor pe acest proiect, ca şi  procedura Comisiei Europene de pre-infringement anunţată”,  spune viceguvernatorul Bogdan Olteanu.

„Principiul retroac­tivităţii” la care face referire oficialul băncii centrale vizează tocmai posibilitatea aplicării legii pentru contractele deja existente. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă