11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCum a demarat economia în 2015

Cum a demarat economia în 2015

Preţuri cu o creştere minimă, salarii considerabil mai mari decât anul trecut în anumite sectoare, cel puţin în prima lună a acestui an şi afaceri semnificativ mai mari în industrie în ianuarie decât în prima lună a anului trecut, astfel descriu peisajul economic indicatorii daţi publicităţii ieri de către Institutul de Statistică.

Citește și: De ce nu s-a mai investit în economia românească

Preţurile de consum. Acestea au fost mai mari cu 0,3% în februarie faţă de ianuarie, cu creşteri de 0,5% la alimente şi aproape 0,4% la mărfuri nealimentare, în timp ce tarifele serviciilor s-au redus cu 0,2%. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea din februarie comparativ cu ianuarie a fost de 0,4%, potrivit unui comunicat al INS.

La alimente, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la citrice şi alte fructe meridionale (cu 5,9%), legume şi conserve de legume (3,7%), precum şi la fructe şi conserve din fructe (3,3%). În schimb, s-au ieftinit ouăle cu 1,5%, fasolea boabe şi alte leguminoase cu 0,7%, iar zahărul cu 0,4%.

Combustibilii s-au scumpit cu 1,9%, însă preţurile la autoturisme şi piese de schimb s-au redus cu 0,4%. În categoria serviciilor, s-au micşorat tarifele la transportul aerian cu 1,3% şi la poştă şi telecomunicaţii cu 0,9%. În schimb, transportul rutier s-a scumpit cu 0,6%, cel interurban cu 0,4%, iar serviciile de igienă şi cosmetică cu aproape 0,5%.

Citește și: Propuneri: 12 pași pentru reformarea economiei

Faţă de februarie 2014, preţurile s-au majorat cu 0,4%, determinate atât pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), cât şi a IAPC, la alimente consemnându-se o reducere de 0,5%, în timp ce pentru mărfurile nealimentare preţurile au fost mai mari cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%.

„Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2014 – februarie 2015) faţă de precedentele 12 luni (martie 2013 – februarie 2014), calculată pe baza IPC, este de 1%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,2%“, se arată în comunicat.

Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 6,8% în ianuarie, faţă de decembrie, la 1.740 lei, dar a crescut faţă de ianuarie 2014. Potrivit INS, câştigul salarial mediu nominal net a fost în ianuarie de 1.740 lei, în scădere cu 6,8% comparativ cu decembrie, dar în creştere cu 7,1% faţă de aceeaşi lună din 2014. Cele mai mari valori s-au înregistrat în extracţia petrolului şi a gazelor naturale, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante. Valoarea câştigului salarial mediu nominal net în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale a fost de 4.594 lei, iar cea din hoteluri şi restaurante de 1.005 lei. „În luna ianuarie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2014 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici“, potrivit INS.

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 11% în ianuarie, faţă de aceeaşi lună din 2014, potrivit INS. Comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total piaţa internă şi externă, au crescut în termeni nominali cu 11% comparativ cu aceeaşi lună din 2014 şi cu 7,3% faţă de decembrie, potrivit datelor INS.

Evoluţia înregistrată în ianuarie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, s-a datorat creşterii comenzilor din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 26,4%, din industria bunurilor de capital, cu 12,6%, din industria bunurilor intermediare, cu 10,1%, şi industria bunurilor de uz curent, cu 2,2%. Cifra de afaceri din industrie, incluzând piaţa internă şi cea externă, s-a redus în ianuarie cu 1% în termeni nominali faţă de decembrie, în condiţiile scăderii industriei extractive cu 1,5% şi a celei prelucrătoare cu 1%, însă comparativ cu ianuarie 2014 afacerile au crescut cu 5,6%, potrivit INS.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
00:01:45

VIDEO. Vladimir Putin dorește să se întâlnească cu Donald Trump

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că liderul rus Vladimir Putin dorește o întâlnire cu el și că deja se organizează una,...
Ultima oră
Pe aceeași temă