2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu ce ajută scutirea de impozit la Prima Casă

Cu ce ajută scutirea de impozit la Prima Casă

Un grup de senatori şi deputaţi au propus modificarea Codului Fiscal astfel încât, persoanele fizice care au achiziţionat o locuinţă prin Programul „Prima Casă” să fie scutite de la plata impozitului pe clădiri pe o perioada de 10 ani. Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat, fără să fie dezbătută şi votată în plen.

În expunerea de motive, iniţiatorii motivau o astfel de decizie prin faptul că măsuri similare sunt aplicate în ţări europene precum Franţa Belgia şi Marea Britanie.

„Impactul financiar asupra bugetelor locale nu este semnificativ, dar pe termen mediu şi lung această măsură va avea chiar un impact pozitiv, prin încurajarea familiilor în achiziţionarea de noi locuinţe. Din studiul legislaţiei europene a rezultat faptul că sunt stipulate măsuri prin care persoanele care achiziţionează o primă locuinţă sunt scutite de la plata impozitului pe clădiri, pe o perioadă de timp (legislaţia Franţei, Belgiei, a Marii Britanii)”, menţionează parlamentarii în expunerea de motive.

55.000 de credite în trei ani

Până în luna februarie a acestui an, au fost cumpărate prin programul guvernamental „Prima Casă”, aproximativ 55.000 de locuinţe. Şi cum programul a demarat în a doua jumătate a anului 2009, înseamnă că în medie au fost acordate anual 18.000 de credite pentru cumpărarea de locuinţe.

La un nivel mediu al impozitului de 1.500 lei/an/apartament, rezultă că pe ansamblul întregii ţări, impactul asupra bugetelor locale, prin neachitarea impozitului ar fi de aproape 27 milioane lei.

Ce spun însă iniţiatorii legii? Mircia Giurgiu, deputat independent susţine că propunerea a fost iniţiată în urmă ci câteva luni şi nu a existat niciun substrat electoral.

„Am 300 de propuneri de proiecte legislative şi nu-mi aduc aminte exact când am promovat iniţiativa pentru Prima Casă. Sunt probabil 2-3 luni în urmă. Ne-am gândit doar că cei care achiziţionează apartamente prin acest program sunt mulţi tineri, foarte mulţi bugetari şi orice sumă pe care tinerii ar putea să o economisească este binevenită.

Proiectul urmează să intre în dezbatere la comisii, apoi în Plen. Cel mai probabil, prin septembrie, legea ar putea fi adoptată”, susţine deputatul Mircia Giurgiu.

Când se termină Prima Casă?

Experţii imobiliari spun însă că măsura scutirii de impozit pentru Prima Casă este una tardivă în condiţiile în care plafonul alocat pentru acest an s-ar putea epuiza până în toamnă şi, mai mult, aceasta ar putea fi ultima ediţie a programului cu garanţii guvernamentale pentru cumpărarea e case.

Măsura creează discriminare şi produce turbulenţe prin noi excepţii la Codul Fiscal, a declarat economistul Radu Zilişteanu.

„Statul ar fi trebuit să acorde alte facilităţi şi nu să aplice iarăşi excepţii la Codul Fiscal. Scutirea de impozit pe zece ani pentru casele cumpărate prin Prima Casă este măsură tardivă, politică şi cu iz electoral. Din punct de vedere fiscal creează distorsiuni şi în general, nu ar mai trebui date excepţii peste excepţi la Codul Fiscal ci ar trebui acordate alte tipuri de facilităţi”, a mai menţionat Radu Zilişteanu.

 

Cele mai citite

China va depăși Occidentul în vânzările de mașini electrice în 2025

Prognozele pentru 2025 indică o creștere spectaculoasă a vânzărilor de automobile electrice în China, care ar putea atinge 12 milioane de unități, aproape dublu...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

România riscă să devină nerecomandată pentru investiții: perspective economice sumbre pentru 2025

România încheie anul 2024 cu un climat economic îngrijorător, marcat de incertitudini politice și economice care ar putea afecta grav stabilitatea financiară a țării....
Ultima oră
Pe aceeași temă