11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu cât se vor scumpi în 2013 ţigările şi combustibilul

Cu cât se vor scumpi în 2013 ţigările şi combustibilul

Majorarea cursului euro/leu faţă de 1 octombrie 2011 va gene­ra majorări în lanţ pentru produsele accizate, producătorii şi comercianţii nefiind dispuşi în general să-şi diminueze marjele de profit. Cum ponderea accizelor în preţul benzinei se apropie de 30%, majorarea cu 5% a cursului euro/leu atrage o creştere cu aproximativ 1,5% a preţului la pompă. În cazul motorinei, majorarea este de 1,2% (accizele au o pondere de 25% în preţ). Atenţie, e vorba numai de majorarea indusă de creşterea cursului de schimb, motorina urmând să cuantifice şi majorarea accizelor cu 4,5% (de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă din ianuarie 2013). Trăgând linie, preţul motorinei va creşte cu aproximativ 2,5% (1,2% plus 1,35% – ponderea în preţ a majorării accizelor), adică 15 bani/litru; benzina va creşte, la rândul său, cu 9 bani pe litru. La ţigări, ponderea accizelor reprezintă mai mult de jumătate din preţul uzual al unui pachet (cam 60%), iar avansul euro cu 5% în intervalul 1 octombrie 2011-1 octombrie 2012 aduce în plus la preţ aproximativ 3%  (cum preţurile diferă destul de mult pe pachet, să luăm în calcul o marjă de 2,75-3,25%). Asta fiind numai influenţa cursului de schimb, tot din ianuarie urmând să se majoreze şi acciza de la 79,19 euro/1000 ţigarete la 81,78 euro/1000 ţigarete (+3,2%, cu o contribuţie în preţ de 1,8%). Per total, o creştere şi în acest caz cu aproximativ 5% în medie (0,6 lei/pachet – adică 60 de bani). Pentru băuturi alcoolice nu am simulat calculul din cauza diferenţelor foarte mari de preţ.

 

Statul încasează 1 miliard în plus

Creşterea cu 5% a cursului la care se vor calcula accizele aduce implicit bani mai mulţi la buget (10% din veniturile statului, 3,3% din PIB provin din accize). În 2011 statul a încasat aproape 20 de miliarde lei din accize. Într-o variantă optimistă, încasările ar trebui să urce cu aproape 1 miliard, dacă nu asistăm la reduceri sensibile ale consumului. Iar cel puţin în ceea ce priveşte fumătorii, majorările spectaculoase din ultima vreme nu au determinat renunţări în lanţ (cam 300 lei este bugetul mediu al unui fumător pe lună, în medul urban, conform unor studii). 

 

0,9 bani reprezintă majorarea de preţ estimată pentru litrul de benzină în 2013 o dată cu majorarea cursului la care se calculează accizele.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă