» Recul al indicilor marilor burse.
» BNP Paribas preia o parte din Fortis, Hypo Real Estate primeste 50 miliarde euro.
» Petrolul cade sub 90 dolari/barilul.
Temerea ca pietele europene s-au contaminat cu criza financiara si ingrijorarile privind succesul planului american de salvare a sistemului bancar au prabusit succesiv bursele asiatice si europene si au coborat petrolul sub cotatia de 90 dolari/baril.
Bancile si bursele europene sunt din ce in ce mai lovite de criza de peste Ocean. Bursele din toata lumea sunt in scadere, in conditiile in care investitorii nu au reactionat pozitiv la planul Paulson. Simultan, guvernele cauta sa castige increderea investitorilor, insa in acest moment problema cea mai importanta ar fi sa nu se "contamineze" profund si iremediabil alte sectoare ale economiei, pe langa cel financiar.
Ieri, in jurul orei 18,30, indicele principal al pietei de capital londoneze, FTSE 100, cazuse cu 4,49%. In jurul aceleiasi ore, indicele celor mai importante companii de pe Bursa din Frankfurt, DAX, a scazut cu 6,86%. In Franta, indicele CAC 40 cazuse cu 7,72% in jurul orei 18,00. In Asia, Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scazut cu 4,25%, la 10.473,09, cel mai scazut nivel din ultimii patru ani si jumatate. Indicele Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a cazut cu 5%. Probabil singura veste mai buna a fost scaderea pretului pe barilul de petrol sub 90 de dolari, cel mai jos nivel din luna februarie a acestui an. Analisti internationali estimeaza ca acesta ar putea ajunge chiar la 85 de dolari.
Pe masura ce problemele devin tot mai serioase in lume, Suedia a anuntat ca va dubla suma garantata la depozite, dupa ce Germania, Austria, Danemarca, Irlanda si Grecia deja garanteaza integral orice depozit. In acelasi timp, noi preluari au fost pregatite pentru a salva doua institutii financiare europene importante. BNP Paribas va cumpara operatiunile bancare ale grupului Fortis din Luxemburg si Belgia pentru 14,5 miliarde euro, dupa ce Olanda a cumparat pentru 16,8 miliarde euro operatiunile bancare locale. A patra banca din Germania, Hypo Real Estate, un mare creditor al sectorului ipotecar, va fi salvata de un grup de banci printr-o infuzie de capital de 50 miliarde euro. Simultan, cea mai mare institutie financiara a Italiei, UniCredit, a anuntat ca isi va intari capitalul cu aproximativ 6,6 miliarde euro. Titlurile bancii italiene, prezenta si pe piata romaneasca, se ieftinisera ieri cu aproximativ 3,8%, desi in deschidere scaderea era de circa 13%.
Europa se confrunta acum cu prima criza financiara, iar liderii statelor dezvoltate ale Uniunii au declarat ca, in interiorul comunitatii, nu se poate pune problema unui plan similar cu cel al americanilor. Desi Banca Centrala Europeana (BCE) a imprumutat bancile inca de cand criza s-a manifestat mai puternic, bursele europene au cazut chiar mai mult decat cele din Statele Unite. Problema in Europa vine de la faptul ca economiile statelor membre sunt mai integrate decat structurile guvernamentale. "Noi nu suntem o federatie politica. Noi nu avem buget federal", a declarat guvernatorul BCE, Jean-Claude Trichet, care a dorit sa arate ca Europa nu poate copia modelul american.
In contrast cu discursul actorilor pietei financiare, Papa Benedict al XVI-lea a declarat ieri ca oamenii ar trebui sa invete ca nu trebuie sa acorde atat de multa atentie carierei si succesului si ca, fundamental, banii nu valoreaza "nimic". "Cei care si-au construit casa vietii lor pe nisip sunt cei care o construiesc pe lucruri vizibile si tangibile, cum ar fi succesul, cariera si banii. Putem vedea acum, dupa colapsul marilor banci, cum banii dispar si devin nimic", a spus Papa, citat de agentia ANSA.
» Euro se resimte
Moneda europeana a fost, de asemenea, lovita puternic de contextul economic nefavorabil. Euro a cazut la cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni fata de dolar. Moneda europeana a cazut la 1,3605 dolari, de la 1,3772 dolari. Fata de yen, euro se afla acum la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani si jumatate, dupa ce a scazut de la 145,11 yeni la 139,80 yeni.