17.6 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza nu a împiedicat băncile să facă profituri frumoase

Criza nu a împiedicat băncile să facă profituri frumoase

Potrivit unei prezentări a lui Drăgulin, ROE (rentabilitatea capitalului) a fost în luna ianuarie de 1,3% şi a urcat în februarie la 5,3%. Concomitent, ROA (rentabilitatea activelor) a crescut de la 0,1% în prima lună a acestui an la 0,5% în februarie, potrivit Mediafax.

Drăgulin a arătat că începutul anului a fost mai dificil în ceea ce priveşte profitabilitatea, dar că în prezent există în mod evident o tendinţă clară “de consolidare a mişcării pozitive”.

El a precizat că, în ansamblu, performanţa sistemului bancar este bună.

“Solvabilitatea băncilor din regiune a fost menţinută şi în unele cazuri s-a îmbunătăţit. În ceea ce priveşte România, dar şi alte state din regiune, au existat şi acordurile specifice cu FMI şi UE, care au evidenţiat nevoia ca în cazul băncilor mari să se creară o solvabilitate mai mare”, a spus Drăgulin, care a precizat că în România nivelul minim pentru acest indicator a urcat de la 8% la 10%.

Totodată, oficialul BNR a menţionat că procesul de capitalizare s-a realizat fără tensiuni, în condiţiile în care acţionarii au fost conştienţi că este nevoie să se întărească baza de capital, mai ales că evoluţia performanţei portofoliilor a avut şi necunoscute.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă